Politika

Kovačević: SNSD će predložiti zakon o Ustavnom sudu BiH, isti onaj koji je upućen 2020. sa HDZ-om

Autor Željko Svitlica

Delegati u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uputiće u proceduru zakonsko rješenje koje će da definiše izbor i imenovanje domaćih sudija umjesto stranih u Ustavnom sudu BiH.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

To je najavio delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

"Mi ćemo uputiti u parlamentarnu proceduru zakon koji će da reguliše izbor troje sudija koje je do sada birao predsednik Evropskog suda za ljudska prava, dakle troje domaćih sudija, i jednim takvim zakonskim rješenjem, koje će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH, pokušaćemo da riješimo taj vitalni problem", istakao je Kovačević.

On je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da bez rješenja tog pitanje teško će biti rješavati bilo koja druga.

"Moram da podsjetim i ljude u Evropskoj komisiji i delegaciji Evropske unije da je rješavanje pitanja stranih sudija, odnosno njihove zamjene domaćim sudijama, jedan od prioriteta među 14 prioriteta Evropske komisije. To znači da je teško da možemo praviti bilo kakve nove korake na evropskom putu i ispunjavati neke nove uslove dok ne ispunimo taj uslov koji nam je Evropska komisija dala ranije", istakao je Kovačević.

On je naglasio da je prijedlog koji će sada biti upućen u proceduru prijedlog koji su 2020. godine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili zajedno sa poslanicima iz HDZ-a, tako da vjeruje da su i oni ostali politički principijelni, da će biti zajedno sa Klubom srpskih delegata na ovom zadatku i da će zajedno rješavati pitanje odlaska stranih sudija, kao i borbe za suverenitet BiH i suverenitet konstitutivnih naroda u BiH.

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković (SDS) povukao je juče u Sarajevu svoj prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Smatrao sam, a i danas smatram, da je razgovor jedini način da BiH učinimo boljom. Ja ću danas povući svoj prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Takođe, moram reći da mi je žao da predstavnici vlasti u Republici Srpskoj, nakon određenih medijskih istupa, napisa u brojnim novinama i portalima, ni jednog momenta nisu stali iza mog prijedloga zakona, praktično i iza interesa srpskog naroda u BiH i RS, a konstatantno su im puna usta i RS i zaštite interesa srpskog naroda. Zbog toga mi je žao, a takođe to me ponukalo da donesem ovu odluku i povučem svoj prijedlog", rekao je Nešković.

Dodao je da i dalje ostaje pri stavu da je za BiH najbolje da ona nema stanih sudija.

(SRNA/MONDO)