Politika

Smanjena kazna jednom tri Sladoja koji su bili kandidati za načelnika Kalinovika

Autor Željko Svitlica

Odlučujući u ponovljenom postupku po odluci Apelacionog odjeljenja Suda BiH, Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je Vladu Sladoju, umjesto ranije kazne od 20.000 KM za govor mržnje izrekla kaznu od 15.000 KM

Izvor: Facebook/screenshot

CIK je PDP-u, čiji je kandidat za načelnika Kalinovika u to vrijeme Sladoje bio, potvrdila kaznu od 3.000 KM.

Na sjednici CIK-a rečeno je da je Sud BiH, odlučujući po žalbi PDP-a i Sladoja, donio rješenje da je Komisija prilikom donošenja odluke pogrešno tumačila Izborni zakon BiH i izrekla kaznu višu nego što zakon dozvoljava, odnosno da je maksimalan iznos koji se za ovo djelo može izreći kandidatu 15.000 KM.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina bila je protiv izricanja kazne od 15.000 KM navodeći da je prilikom donošenja prve odluke o kažnjavanju Sladoja Komisija ocijenila da nije moguće izreći maksimalnu kaznu od 30.000 KM i izrekla kaznu od 20.000 KM, odnosno nešto više od 66 odsto maksimalnog iznosa.

"Zato mislim da bi adekvatna kazna trebalo procentualno da odgovara ranije izrečenoj, što bi iznosilo 10.000 KM, a ne da odmjeravamo paušalne iznose", rekla je Prutina.

Član Komisije Željko Bakalar stava je da CIK nije pogriješio u odmjeravanju sankcije od 20.000 KM, niti da je postupao proizvoljno.

"Sud je odlučujući ukazao da primat treba dati drugom članu zakona i misli da je 15.000 KM odgovarajuća kazna", dodao je Bakalar.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić podržala je kaznu od 15.000 KM, ocijenivši da je jezik mržnje nešto najopasnije.

CIK je u ponovljenom postupku na osnovu odluke Apelacionog odjeljenja Suda BiH detaljnije obrazložio odluke u predmetu kršenja Izbornog zakona BiH od stranke SNSD i kandidata ove stranke Miljana Jovičića za govor mržnje, pri čemu su kazne ostale iste, odnosno SNSD je kažnjen sa 5.500, a Jovičić sa 7.500 KM.

CIK je danas u postupku ponovljenom iz formalnopravnih razloga potvrdio ranije izrečenu kaznu od 4.000 KM SDS-u i po 3.000 KM njenim članovima Milanu Miličeviću i Milanu Kasapoviću za preuranjenu izbornu kampanju.

Prigovor Opštinskog odbora SDA Bugojno da je kandidat SDP-a za načelnika Bugojna Edin Mašić istovremeno bio i državni službenik, odbijen je kao neosnovan, uz ocjenu da je imenovani postupao u skladu sa Izbornim zakonom BiH. 

(MONDO)