Politika

Savjet ministara odobrio projekat: OBA BiH gradiće objekat vrijedan 30 miliona maraka

Autor Dragana Božić

Savjet ministara odobrio je projekat izgradnje objekta sjedišta Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH vrijednosti 30 miliona KM.

Izvor: Screenshot

Riječ je o višegodišnjem projektu za koji će sredstva biti osigurana sukcesivno u budžetu institucija i međunarodnih obveza BiH u periodu od 2025. do 2028. godine.

"Na ovaj način želi se trajno riješiti problem smještaja OBA, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka", saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na današnjoj sjednici odobrena su sredstva za dodatnu uplatu doprinosa u 13. popunjavanju fondova /2025-2027. godina/ Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/, u ukupnom iznosu od 180.000 evra koja će biti isplaćena u ovoj godini.

BiH do sada je sedam puta finansijski učestvovalaa u punjenju IFAD fondova, počevši od 2006. godine.

Savjet ministara usvojio je informaciju o sprovođenju prioriteta u integraciji preduzetničkog učenja i preduzetničke ključne kompetencije u obrazovne sistema u BiH od 2021. do 2030. godine.

Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da ovu informaciju dostavi nadležnim entitetskim i kantonalnim ministarstvima obrazovanja, te Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

Informacija o implementaciji ovog dokumenta sačinjena je na osnovu odgovora institucija nadležnih za njegovo sprovođenje.

Od nadležnih institucija tražene odgovore nisu dostavili Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te ministarstva obrazovanj Srednjobosanskog kantona, Tuzlanskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donilo odluku o izmjeni Odluke o postupku srednjoročnog planiranja, praćenja i izvještavanja u institucijama BiH, kojom se početak primjene odluke pomjera na 1. januar 2025. godine.

Na sjednici je usvojena i informacija Ministarstva odbrane o realizaciji Plana implementacije "Pregleda odbrane" i Akcijonog plana sprovođenja "Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017–2027".

Usvojen je i izvještaj Ministarstva za ljuska prava i izbjeglice o sprovođenju Akcionog plana za unapređenje ljudskih prava i osnovnih sloboda LGBT osoba u BiH. 

(Srna)