Politika

Neizvjesna izborna trka u Odžaku: Između kandidata samo pet glasova razlike

Autor Nikolina Damjanić

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je danas objavila nove rezultate Lokalnih izbora koji su održani 6. oktobra, a polako pristižu rezultati glasanja poštom.

Izvor: CIK BiH

Upravo ovi glasovi donijeli su neizvjesnost u Odžak, opštinu u kojoj načelničko mjesto brani HDZ.

Njihov kandidat Ilija Ilić je osvojio 1.949 glasova na dan izbora, što mu je donijelo prednost od nešto više od 70 glasova iznad kandidata SDA Anesa Osmanovića

Međutim, ta prednost se "istopila" na samo pet, imajući u vidu da je Ilić osvojio 10, a Osmanović čak 98 glasova poštom, prenosi Klix.

Ukupno, Ilić je sada na 2.027, a Osmanović na 2.022, te se sada može pričati o potencijalnom iznanađenju, imajući u vidu da je Odžak prije četiri godine HDZ osvojio s više od 350 glasova razlike.

Izvor: CIK BiH

Još jedna interesantna trka vodi se u Žepču, gdje je kandidat SDA Suvad Hadžić zadržao prednost nad kandidatom HDZ-a Matom Zovkom. Iako je veliki broj glasova poštom otišao u korist HDZ-ovog kandidata, on je te glasove podijelio s kandidatom HDS-a Andrejem Kajićem, te Hadžić i dalje ima više od 160 glasova prednosti.

Inače, danas se održavaju i izbori u općinama Kiseljak, Kreševo, Fojnica i Konjic, koji su odgođeni zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile ovaj dio BiH.

(Klix/MONDO)