Politika

Odbornici traže opoziv načelnice Drvara zbog "sabotaže Opštinskog vijeća"

Autor Fena

Šest odbornika Opštinskog vijeća (OV) u Drvaru sazvali su vanrednu sjednicu za subotu, 1. februara, na kojoj će se tražiti opoziv načelnice navedene opštine Dušice Runić, potvrdila je predsjednica OV Drvar Jasna Pećanac.

Izvor: ZORAN ZESTIC/FOTO TANJUG

Razlozi zbog kojih je zatražen opoziv načelnice Runić je, kako ističe Pećanac, sabotiranje rada OV od 16. decembra 2019. godine, kad je nova većina preuzela vlast u Drvaru, s tim da načelnica tvrdi da je taj postupak proveden nelegalno.

"Isto tako opoziv se traži zbog nesprovođenja odluka OV, odnosno zbog nepoštivanja odredbi Zakona u Proračunu BiH i nasavjesnog i samovoljnog trošenja proračunskog novca", istakla je Pećanac.

Dodala je kako je načelnica po zakonu o proračunu bila dužna najkasnije do 5. novembra 2019. godine dostaviti Nacrt proračuna za 2020. godinu i Odluku o privremenom financiranju, a što, kako kaže, ili nije izvršeno ili s dosta zakašnjenja.

"Odluku o privremenom finansiranju opštine Drvar dostavila je tek 8. januara 2020. godine, a Nacrt proračuna i uz mnogobrojne opomene i zahtjeve OV nažalost još nije dostavljen", kazala je Pećanac.

Na zadnjoj sjednici ovog vijeća održanoj u decembru prošle godine smijenjen je tadašnji predsjednik Opštinskog vijeća Milan Kunić iz SNSD i njegov zamjenik Stjepo Vukančić iz HDZ BiH. Za novu predsjednicu OV izabrana je Jasna Pećanac iz SP, a za zamjenika predsjednika navedenog vijeća izabran je Berislav Bošnjak (HDZ 1990).

SNSD i HDZ BiH smijenila je tada nova koalicija koja ima većinu, a čine je SNS, PDP, SP, DNS i HDZ 1990.

Tagovi