Politika

Tegeltija: Ukidanje karantina i policijskoj časa u FBiH je najgora odluka

Autor SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je ukidanje karantina i policijskog časa u Federaciji BiH, bez dogovora sa Srpskom, najlošija odluka koja je donesena od početka borbe sa pandemijom virusa korona i izrazio žaljenje što je krizni štab.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"I ako pogledate podatke za srijedu, da danas imate značajan broj oboljelih u Srpskoj i u FBiH, što je samo poruka da smo se opustili, da se mjere ne primjenjuju doslovno kako su se do sada primjenjivale", rekao je Tegeltija.


On je istakao za "Srpskainfo" da će i dalje insistirati i pokušavati da se te mjere, ne samo u oblasti zdravstvene zaštite, nego i nekih ekonomskih mjera, koordinišu jer koordinisane mjere daju mnogo bolje rezultate nego pojedinačne.

Tegeltija je istakao da je bezbjednosni problem migracija najteži problem s kojim se BiH susreće i da su stavovi ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića o protjerivanju ilegalnih migranata iz BiH dobili punu podršku u Savjetu ministara.

On je istakao da je i prije izbora Savjeta ministara neprestano ponavljao da nije saglasan s politikom koju je prethodni Savjet ministara vodio kada je riječ o ilegalnim migracijama, jer je BiH sama sebi napravila od toga problem.

"Mi smo sada promijenili politiku u odnosu na ilegalne migracije, mislim da ćemo ostati na toj politici, a to je da su interesi građana BiH ispred bilo čijih drugih, uključujući ilegalne migrante. Drugo, bezbjednosni problem migracija je najteži problem s kojim se BiH susreće. Svi drugi problemi vezani za migracije su na drugom mjestu, a moj lični stav je da se ne može desiti da se po BiH ljudi kreću bez ličnih dokumenata, bez da znamo ko su. Ne znam možemo li sa sigurnošću reći da ne postoji nikakva opasnost da se izazove bilo kakav bezbjednosni problem", rekao je Tegeltija.

Govoreći o radu Savjeta ministara, Tegeltija je rekao da je jako zadovoljan kako je Savjet ministara funkcionisao od pojave virusa korona i kako su se ministri ponašali i odnosili prema ovoj pojavi.

"Stav svih relevantnih i međunarodnih i domaćih institucija je da je Savjet ministara, kao i druge institucije u BiH, reagovao blagovremeno i adekvatno i da zbog toga imamo stabilnu epidemiološku situaciju u BiH", istakao je Tegeltija.

On je podsjetio da je za finansijsku podršku entitetima i Brčko distriktu ispregovarana sa međunarodnim finansijskim institucijama i Evropskom komisijom podrška od gotovo 700 miliona evra, od čega je 616 miliona kreditnih sredstava, a 84 miliona su grant sredstva Evropske komisije.

"Sredstva u iznosu od 616 miliona biće operativna do kraja juna, što je značajna podrška svim naporima koje entiteti i distrikt provode u saniranju posljedica pandemije", rekao je Tegeltija.