Politika

"MIP nije dostavio dokumentaciju za carinjenje pomoći iz Emirata"

Autor SRNA

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara, koje je primalac humanitarne medicinske pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nije dostavilo Ministarstvu bezbjednosti traženu dokumentaciju koja je neophodna da bi bio završen postupak carinjenja.

Izvor: FENA

Nakon dobijanja kompletne dokumentacije iz Ministarstva inostranih poslova biće pristupljeno proceduri carinjenja, odnosno oslobađanja plaćanja zakonom propisanih dažbina, navedeno je u saopštenju Ministarstva bezbjednosti.

Budući da proces prijema ove donacije, uz obavezno pribavljane saglasnosti institucija koje se bave javnim zdravljem, još nije završen, predstavnici Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva bezbjednosti održali su sastanak na kojem su utvrđeni koraci za što hitniju realizaciju i isporuku donirane opreme entitetskim organima.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata 26. maja uručila je BiH pomoć za borbu protiv epidemije virusa korona. Značajan dio donacije predstavlja 40 respiratora i 100.000 testova koji su medicinska sredstva, a za koja je neophodna posebna dozvola nadležnih organa.

Donaciju je primilo Ministarstvo inostranih poslova, a nakon slijetanja aviona kompletna donacija smještena je u skladišni prostor Kargo centra Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Riječ je o 2.145 paketa pomoći raspoređenih na sedam glavnih paleta i osam manjih kontejnera ukupne težine 20.870 kilograma.