Politika

Srebrenica: Sahranjeno još devet ljudi, sve prošlo u miru

Autor Fena

U Potočarima kod Srebrenice završena je komemoracija održana povodom 25 godina od stradanja Bošnjaka u julu 1995. godine.

Izvor: FENA/Hazim Aljović

Trebalo je da, na 25. godišnjicu ovog događaja, danas bude ukopano još pronađenih žrtava identifikovanih u međuvremenu, ali zbog otežanih komunikacija uzrokovanih pandemijom, sve porodice nisu mogle doći iz drugih zemalja u Potočare da bi prisustvovale ukopu najdražih, pa će sahrana posmrtnih ostataka biti obavljena kasnije.

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i obraćanjem dužnosnika počela je zvanična komemoracija za žrtve zločina u Zaštićenoj zonu Ujedinjenih nacija u Srebrenica koji je počinjen u julu 1995. godine.

Više od 35 predsjednika i premijera država svijeta snimilo je video-poruke koje su emitovane u okviru obilježavanja 25. godišnjice od ovog zločina.

Delegacije i zvanice, kao i učesnici Marša mira 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa ne mogu prisustvovati obilježavanju godišnjice, a samim tim, mali broj ljudi ove godine bio je u Potočanima.

Nakon obraćanja, sahranjeni su Salko (Ahmo) Ibišević (1972), Hasan (Alija) Pezić (1925), Sead (Huso) Hasanović (1971), Alija (Bekto) Suljić (1969), Hasib (Šaban) Hasanović (1970), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947), Bajro (Ramo) Salihović (1943), Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941).

Izvor: FENA/Hazim Aljović

Tagovi