Vučić u Banjaluci

"Niko ne može da nam brani da podržavamo naš narod u Srpskoj"

Autor MONDO/B.S.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas uručio 15 novih sanitetskih vozila koje će dobiti više zdravstvenih ustanova u brojnim opštinama u RS. Vozila su opremljena savremenom medicinskom opremom.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predsjednik Srbije je poručio da je ponosan što je danas u Banjaluci.

"Kada smo dolazili pitala me Željka (Cvijanović op.a.) ’Jesi li vidio baku koja je izašla ispred kuće sa zastavom i maše i pokazuje koliko voli, ne samo RS i Srbiju, nego naše zajedništvo, jedinstvo i koliko to znači našem narodu’. Ovo nije samo pitanje poklona, to je naša obaveza, pitanje odgovornosti i i ozbiljnog pristupa. Srbija mora da brine i pokazuje odgovornost prema RS, Srbija uvijek mora da bude dostupna i na raspolaganju Srpskoj", rekao je Vučić.

Najavio je da se danas uplaćuje i 540.000 evra za škole i domove zdravlja.

"Danas je taj novac legao na račune", naglasio je Vučić.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Najavio je podizanje spomenika na Petrovačkoj cesti.

"To ćemo zajednički da uradimo, a zamislite, 25 godina to nismo mogli da uradimo, da mislimo na našu djecu i spomenik da im podignemo", dodao je Vučić.

Predsjednik Srbije je ponovio stavove da Srbija voli i da je privržena RS, ali da kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, garantuje stabilnost i integritet BiH.

"Ničim ne ugrožavamo BiH, podržavamo njen teritorijalni integritet, ali nam niko ne može oduzeti pravo da podržavamo RS i pružamo podršku našem narodu u RS", kazao je Vučić.

Rekao je da je poslano i 10.000 testova iz Srbije za RS.

"Šta god da vam je potrebno, tražite, koliko god da možemo, pomoći ćemo", podvukao je.

Naveo je da je napadan zbog pomoći RS, uz opaske da „to ne piše u budžetu“,ali je podvukao da se neke stvari ne mogu predvidjeti, odnosno kada će pomoć biti potrebna.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da današnja donacija „ne znači samo pomoć za domove zdravlja, nego i da kada ode u neku opštinu za to ga više neće pitati“.

"Ovo je velika stvar za naše opštine od Bileće do Novog Grada", kazao je Dodik.

Najavio je da će Vučiću danas predočiti „ideje o kojima na poseban način treba da razgovaraju političari i državnici“.

Dodik je govorio i o „nepravdi prema srpskom narodu“, te da neka pravila važe za jedne, a za druge ne.

Govorio je i o mreži autoputeva, mostu u Bratuncu, te važnosti povezivanja RS i Srbije.

"Hvala vam što na srdačno primate u Srbiji i razumijete probleme sa kojima se suoavamao. Ponosan sam što RS i Srbije egzistiraju kao dvije srpske države na ovom prostoru, svidjelo se to nekome ili ne, paralo uši ili ne, ali nama je od toga milina oko srca", istakao je Dodik.

Predsjednica RS Željka Cvijanović je istakla da je ovaj poklon više nego „znak pažnje“, te da je pokazatelj snažne podrške Srbije prema RS.

Možda će vas zanimati

"Ova posjeta je nešto što veseli naše građane i čast je za naše insitucije. Uvijek kada imamo u posjeti predsjednika Vučića, to je više nego da imate dragog gosta i od obične posjete. Zahvaljujem se što ste danas sa nama i što ste pomogli RS.Znači nam mnogo vaše prisustvo", rekla je Cvijanović

Rekla je da je Srbija bila prva koja je nazvala i pružila pomoć tokom borbe sa pandemijom koronavirusa, i prva koja je RS ponudila i pružila pomoć.

"Živjela Republika Srpska , živjela Srbija"kazala je Cvijanović.

Ispred zgrade kliničkog centra parkirano je 15 sanitetskih vozila, koje je zdravstvenom sistemu Srpske donirala Srbija.