Štetu će trpjeti i jedni i drugi

Izlazak DNS-a iz vladajuće koalicije obilježio početak predizborne kampanje (VIDEO)

Autori mondo.ba Bojana Ninković

Početak predizborne kampanje u Republici Srpskoj obilježila je svakako odluka Demokratskog narodnog saveza da nakon dugogodišnje saradnje istupi iz vladajuće koalicije sa SNSD-om i drugim političkim partijama.

DNS je odlučio da istupi iz koalicije u Republici Srpskoj, ali i na nivou BiH.

Ubrzo je uslijedio i odgovor iz SNSD-a, odnosno od predsjednika te stranke Milorada Dodika koji je istakao da koalicioni partneri poštuju odluku DNS-a, te je najavio da će već danas započeti sa razrješavanjem kadrova DNS-a koji prave probleme.

Politički analitičar iz Banjaluke, Tanja Topić kazala je da je odluka DNS veliko iznenađenje, te da će ovaj događaj definitivno obilježiti izbore.

„U ovom slučaju puno može izgubiti i SNSD jer je pitanje kako će bez glasova  DNS-a proći njihovi i kandidati drugih koalicionih partnera za načelnike/gradonačelnike.  Isto tako i DNS će trpjeti štetu jer je upitno da li će njihovi ljudi koji su na nekim važnim pozicijama poput direktora javnih preduzeća  poslušati stav stranke ili će ipak odlučiti da zadrže svoja mjesta i nastave dobro poznatu tradiciju preletača“, kazala je Topićeva za Mondo.

A pored raspada najdugovječnijeg političkog braka u Republici Srpskoj, ova  predizborna kampanja se od prethodnih razlikuje i po posebnim epidemiološkim mjerama, pa su tako neke stranke već odlučile da će zaustaviti skupove i javne promotivne aktivnosti.

Osim toga, većina partija je početak izborne  kampanje ocijenila kao uspješan, pa su tako  reklamne bilborde uveliko zamijenili predizborni.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.