saopšteno

Krizni štab Srbije: Nema popuštanja mjera, ulazak u zemlju s potpunom vakcinacijom

Autor Marija Ivetić

Krizni štab za borbu protiv korona virusa završio je zasjedanje jutros u 9 časova, a članovi ovog štaba analizirali su epidemiološku situaciju, da bi zatim donijeli odluku o daljim mjerama.

Izvor: Tanjug

Nakon sjednice, obratio se pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković:

Na sednici je odlučeno da sve dosadašnje mjere ostaju na snazi i da nema otvaranja tržnih centara i kafića.

Na današnjoj sednici donijete su i nove mjere: đaci u manjim grupa moći će da dođu u školu, popravljaju ocjene i budu ocijenjeni, a ulazak u Srbiju biće moguć sa uvjerenjem o primljene obe doze vakcine.

Gojković je objasnio nova pravila za ulazak u Srbiju:

"Svi oni koji budu potpuno vakcinisani građani Srbije, sa potvrdom vacinacije od Srbije, biće im omogućeno da uđu u zemlju bez PCR testa i izolacije. Ista je situacija i sa strancima, oni će moći bez testa i karantina da uđu, ukoliko su potpuno vakcinisani vakcinama iz Republike Srbije. To podrazumijeva da su primili dve doze Fajzerove, Sputnjik V i Sinofarm vakcine, kao i jednu dozu AstraZeneke", rekao je Gojković.

Krizni štab je usvojio zahtjev Ministarstva prosvjete da se omogući učenicima da u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mjera, mogu da dođu u školu i budu ocijenjeni.

Gojković je saopštio da su "mjere takve kakve su u ovom trenutku" i da postojeće mjere doprinose tome da nemamo veliko povećanje broja zaraženih.

"Do sljedeće sednice Kriznog štaba uopšte nećemo razgovarati o popuštanju mjera", naglasio je Gojković i istakao da će donijete mjere sigurno važiti do kraja nedelje.

"I dalje imao veliki broj zaraženih, ali postojeće mjere su doprinijele da nemamo veliki skok zaraženih. Potrebno je da se svi pridržavamo postojećih mjera i da se svi vakcinišemo jer su vakcine nešto što nas može dugoročno izvući iz epidemije. Ono što su dve stvari koje su analizirane na Kriznom štabu to je zahtjev Ministarstva prosvete da se omogući prvenstveno đacima koji su od početka godine na online nastavi da se ispituju u malim grupama u školama gde postoji mogućnost, tako da će se pokušati da se nađe model da se učenici gde je neophodno da se ocijene, da im se dozvoli da obave ocjenjivanje", rekao je dr Gojković.

Djeca moraju u izolaciju

"Ustalili smo se na jednom broju sa novozaraženima, ali sa jednom striktnom primjenom mera i većim udjelom naših građana u vakcinaciji, nakon dvije do tri njedelje počinje da pada broj novozaraženih. Što se tiče djece, svi oni koji u svojoj porodici imaju nekog od ukućana koji je obolio, i djeca moraju ići u izolaciju", rekao je Gojković.

"Mi smo uvijek iz svih sednica izlazili sa jedinstvenim stavom, a da li ima polemike i rasprave, toga uvijek ima. Svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali daleko od toga da smo dolazili do toga da neko napusti sjednicu. Većina je potencirala da želi da ostane do kraja u ovome. Mi smo na pola puta za izbavljenje iz kandži korone", rekao je pokrajinski sekretar.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je, prema posljednjim podacima, najveći procenat novihslučajeva infekcije korona virusom među populacijom od 30 do 55 godina, ali da je najveći procenat smrtnosti kod osoba starijih od 65 godina.

Tiodorović je pre početka sednice Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa, rekao da je epidemiološka situacija "teška", kao i da su bolnice bezmalo popunjene.

"Ambulante su radile skoro do kraja dana i noći, imamo povećanje broja pregleda, nemamo nijedan podatak koji kaže da možemo da ublažimo mjere", rekao je Tiodorović. On je rekao da je i među djecom značajan broj pozitivnih na korona virus, zbog čega će najvjerovatnije ostati organizovanje nastave onlajn za starije osnovce i srednjoškolce.

(Mondo)