Uznemirilo javnost

Kandidat za gradonačelnika Zagreba objavio kartu Hrvatske do Beograda

Autor Tamara Sekulović

"Oni koji su za tu grešku krivi, već su preuzeli odgovornost. Mi nastavljamo dalje".

Izvor: Printscreen/Google maps

Joško Klisović, kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) za gradonačelnika Zagreba, tačnije njegov "Mirni njuzleter Zagreba" - predizborni materijal koji na svoje mejl adrese prima članstvo gradskog SDP-a, uznemirio je neke članice i članove te stranke.

Vizualno rešenje kojim je popraćen tekst s naslovom "Žao mi je što premijer tako brzo ne reaguje na ključne probleme u državi" sastoji se od karte Hrvatske, a upravo su granice na ovoj mapi ono što je uzburkalo i uznemirilo javnost.

Naime, na dotičnoj mapi istočna granica je tamo gdje prestaje Zemun, a počinje Beograd. Osim što je na toj karti Hrvatskoj "anektiran" Zemun, Sremska Mitrovica i Šid, Hrvatska je dobila i novi nacionalni park - Frušku goru. Hrvatska je na toj karti povećana malo i na račun Crne Gore - južnim susjedima "maznuta" je Boka Kotorska.

Dakle, u toj interpretaciji Hrvatska je zadržala sve svoje teritorije koje ima još od SFRJ - uključujući celu Istru, Rijeku, Zadar, sva ostrva, Međimurje i Baranju, a "podebljala" se na račun današnje Srbije skroz do Zemuna i na račun Crne Gore.

Drugim riječima, neko ko je ovu ilustraciju objavio uz tekst u Klisovićevom predizbornom i internom stranačkom materijalu bio je jako kreativan, jer tu sliku Hrvatske nije mogao maznuti nikome i nigdje - jednostavno zato što Hrvatska nikada u istoriji nije postojala u tim granicama, piše hrvatski "Jutarnji list".

"To je jedna glupa i nepotrebna tehnička greška. Oni koji su za tu grešku krivi, već su preuzeli odgovornost. Mi nastavljamo dalje", rekao je Igor Dragovan iz štaba SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Joška Klisovića.

Tu "pojačanu" kartu Hrvatske dobilo je prije par dana na svoje mejl adrese par hiljada članica i članova zagrebačkog SDP-a.

Tagovi