Region

Odbijena tužba Evroprajda: Ostaje zabrana šetnje u Beogradu

Autor Aleksandar Blagić

Upravni sud odbio je tužbu organizatora Evroprajda kojom se osporava odluka MUP-a da se šetnja u okviru ove manifestacije zabrani.

Izvor: Youtube/screenshot/Radio Slobodna Evropa

Upravni sud odbio je tužbu “Evroprajda” kojom se osporava odluka MUP-a da se šetnja u okviru ove manifestacije, planirana za danas u Beogradu, zabrani.

U odluci koja je objavljena na sajtu Upravnog suda navodi se da je tužba odbijena kao neosnovana. U obrazloženju odluke se kaže da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, čije su rješenje o zabrani šetnje u tužbi osporili organizatori Evroprajda, “pravilno primijenio propise na koje se pozvalo”.

Navodi se da je u zakonito sprovedenom postupku utvrdeno da, povodom predmetnog javnog okupljanja postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu, što je jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja. MUP iz beubjednosnih razloga nije odobrio ni okupljanje u znak protesta protiv održavanja ove manifestacije u Beogradu.

Za svoju odluku tuženi organ je dao dovoljne i na zakonu zasnovane razloge, koje u svemu prihvata i ovaj sud”, navodi se u odluci Upravnog suda. MUP Srbije zabranio je prethodno šetnju iz bezbjednosnih razloga i odbacio žalbu organizatora Evroprajda na ovu odluku.

Organizatori "Evroprajda" su uprkos svemu najavili danas u 17.00 časova skraćenu šetnju od Ustavnog suda, odakle će nastaviti Bulevarom kralja Aleksandara, Beogradskom, Ilije Garašanina do Tašmajdana, gdje će biti organizovan koncert.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da misli da će se u Srbiji poštovati zakon i odluka MUP Srbije.

"Neću da se bavim pokvareno nametnutom temom srpskom narodu koju nameću i oni koji su za i oni koji su protiv kao da je u pitanju život i smrt, svi zajedno učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje", rekao je Vučić.

(MONDO/Srna)