Region

Originalni spisak Diane Budisavljević od ponedjeljka javno dostupan

Autor Nikolina Damjanić

Originalni spisak od 5.800 imena djece koje je iz ustaških logora spasila Diana Budisavljević od ponedjeljka će biti javno dostupan u Muzeju žrtava genocida u Srbiji.

Izvor: SRNA/Jovanka Nikolić

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić rekao je za RTS da originalni spisak 5.800 imena srpske djece sadrži sve podatke, te da oni koji su živi mogu da saznaju koji je njihov stvarni identitet, kao i ko su im potomci. 

"Spisak je autentičan. Potiče iz druge polovine 1942. godine. Nastao je u Zavodu za gluvonijemu djecu u Zagrebu. Prvorazredno je važan istorijski izvor, za koji se smatralo da je nestao i da je uništen. Sadrži sve podatke djece – njihovo ime i prezime, kao i oca i majke, mjesto i datum rođenja, mesto logora, kao i sve podatke o hrvatskim usvojiteljima“, priča Ristić.

"Emotivne poruke sugrađana"

Prema riječima direktora Muzeja žrtava genocida, djeci koja su još uvek živa, mogu da ponude da saznaju njihove stvarne identitete, a mogu da otkriju i ko su im potomci.

"Nakon što je juče predstavljen spisak, javio se veliki broj građana imejlom i preko Fejsbuk stranice Muzeja žrtava genocida. Poruke su emotivne i dirljive. To su djeca i unuci onih za koje se smatra da su preživjeli i nalaze se na spisku. I elektronski ćemo odgovarati na zahtjeve sugrađana“, kaže Ristić.

Naglašava da će spisak od ponedeljka javnosti biti dostupan u Muzeju žrtava genocida, kao i da će se potruditi da u narednom periodu bude i javno izložen.

"Jasenovac epicentar genocida nad Srbima"

U spomen području Dornjoj gradini sutra će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac.

"Jasenovac je stvarni i simbolički epicentar genocida počinjenog nad Srbima nad teritoriji NDH tokom Drugog svjetskog rata", ističe Ristić.

(MONDO/RTS)