Region

Vučić: Dječak vježbao gađanje, "igrao igricu", ne razumije šta je učinio

Autor Željko Svitlica

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dječak, koji je jutros ubio učenike i čuvara Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", čekao dan i pripremao se na zločin i tri puta bio u streljani sa ocem i da mu se, po sopstvenom priznaju, to dopalo.

Izvor: Fonet

Vučić je na konfereciji za novinare povodom masovnog ubistva u beogradskoj školi, naveo da je na mjestu zločina nađeno 57 čaura i šest metaka.

On je naveo da je otac dječaka počasni član jedne streljane, a da su roditelji dječaka veoma ugledni ljudi.

Vučić je rekao da se, po shemi koji je dečak nacrtao, vidi da je "igrao neku vrstu igrice" u kojima igrač ima više života i da se vidi da "kod njega nema kajanja".

Vidite da ne razumije šta je učinio i da je zadovoljan jer je na društvenim mrežama "za neke postao heroj", rekao je Vučić.

On je ocijenio da je današnji dan "jedan od najtežih dana" u savremenoj istoriji Srbije i izrazio saučešće porodicama ubijene djece i čuvara škole.

Istakao je da je Srbija ujedinjena u tuzi, a da je ta tuga tolika "da je ne pamtimo veću".

Vučić je rekao da "kada smo u tuzi ujedinjeni moramo da sagledavamo uzroke i odgovornost svakog od nas i tražimo rješenja da se ovako nešto nikada više ne ponovi"

Dodao je da se dječak koji je počinio ubistvo nalazi "na posebnom mjestu i biće smješten u posebniom dijelu Klinike za neuropsihijatriju".

Ponovio je da je njegov otac uhapšen kao vlasnik oružja koje je nepropisno držao i čuvao, iako je imao sve propisne dozvole, a privedena je i majka dječaka.

Vučić je istakao da se ovaj stravični zločin dogodio se u jednoj u najboljih škola u zemlji.

Dodao je da su policijski službenici prije masakra, jutros u školi obavili svoj posao, "ne rutinski već profesionalno i u dobroj vjeri".

Vučić je ocijenio da je obezbjeđenje dobro uklopnjeo u školu i da je ubijeni čuvar "bio dobri duh škole" i da je čak razmjenjivao poruke sa dječakom koji ga je ubio.

Za roditelje ubijenog dječaka je rekao da su veoma dobro stojeći, kao i većina ljudi čija djeca pohađaju tu školu, da su "krem de la krem društva", a da je otac uzoran ljekar i profesor mikrobiologije.

Za oca je Vučić naveo da je napravio "jedan prekršaj u životu i da ima čistu biografiju".

Vučić je rekao da dječak nikada nije prijetio da će baciti bombe na školu, što se pojavljivalo u nekim medijima, već da je priznao da je htio da baci molotovljeve koktele kako bi spriječio druge da uđu u školu dok on "ne obavi svoj posao", ali da se uplašio i odustao od toga.

Naveo je da je dječak tražio je premještaj iz jednog u drugo odjeljenje u okviru škole jer je bio najbolji učenik u razredu i da su ga svi izbjegavali, a da je u drugom odjeljenju imao tri drugara.

Vučić je rekao da je dječak naveo da su roditelji stalno "tražili od njega bolje rezultate i da je nešto slabije rezulate davao kada se zaljubio, ali i da ni u novom odjeljenju nije prihvaćen".

(Fonet)