Region

Od ljubavnih problema do crne magije: Masovni zločini koji su potresli region

Autor Dušan Volaš

Najmasovniji zločin se odigrao 9. aprila 2013. godina kada je Ljubiša Bogdanović ubio 13 osoba u Velikoj Ivanči kod Mladenovca

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Pucnjava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u kojoj je ubijeno osmoro djece i radnik obezbjeđenja, prvi je masovni zločin koji se dogodio u jednoj obrazovnoj ustanovi u Srbiji.

Zločin se odigrao u srijedu ujutro u 8.40 časova kada je učenik sedmog razreda K.K. u školu donio očev pištolj i ubio školskog čuvara, osmoro učenika, dok je šestoro ranio. Ubijeno je sedam djevojčica i jedan dječak, uzrasta od 12 do 14 godina. Ubica je nakon zločina pozvao policiju, predstavio se imenom i prezimenom, i rekao šta je uradio.

Najmasovniji zločin

Masovna ubistva nisu česta pojava na ovim prostorima, a najbrojnije ubistvo u Srbiji se dogodilo u Velikoj Ivanči kod Mladenovca 9. aprila 2013. godine kada je Ljubiša Bogdanović ubio 13 ljudi. Pucajući iz pištolja ubio je šest muškaraca, šest žena i dvogodišnjeg dječaka. Prvo je ubio svog sina i majku, a pucao je i u suprugu koja je čudom preživjela, da bi na kraju pucao sebi u glavu. Podlegao je u bolnici 11. aprila 2013.

Cetinjski masakr

Pomahnitali Vuk Borilović (35) 12. avgusta prošle godine je u krvavom piru na Cetinju ubio je deset osoba, među kojima dvoje djece, dok je šestoro ranio. Borilović je u ubilački pohod krenuo oko 15.30 časova kada je hicima iz vatrenog oružja ubio ženu i dvoje djece, koji su bili podstanari u njegovoj kući. Potom je izašao na ulicu i nasumično krenuo da puca na mještane. Borilović je navodno odbio predaju i otvorio je vatru na policajce, ali i na radnike hitne pomoći, kako bi ih spriječio da pomognu ranjenima. Potom je počeo da bježi, a iako se spekulisalo da ga je ubio drugi civil, istraga je pokazala da je Borilović ubijen iz policijskog oružja.

Izvor: Anadolija/Rusmin Radić

Zbog crne magije ubio devetoro komšija

Masovno ubistvo, koje je šokiralo region, dogodilo se i u julu 2007.godine u selu Jabukovac kod Negotina, kada je tada Nikola Radosavljević (39) u crno zavio šest kuća u rodnom selu. On je lovačkom puškom poubijao devetoro svojih komšija, a dvoje teško ranio. Radosavljević je imao psihičkih problema i liječio se u Austriji. Vjerovao je da je bio meta crne i vlaške magije koju su mu bacale komšije zbog čega se, nakon svađe sa ženom i pokušaja samoubistva skokom u bunar, odlučio na ubilački pohod. Nikola se liječi u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica" nedaleko od Niša.

Šestostruko ubistvo obavijeno velom tajne

U Horgošu u blizini Subotice, februara 2005. dogodilo se šestostruko ubistvo, kada je ubijena čitava porodica poznatog trgovca iz tih krajeva Nandora Salme, njegovi roditelji, žena i dvoje maloletne djece. Pretpostavljalo se da je ubistvo bilo naručeno od strane biznismena iz Mađarske, ali zločin nije rasvijetljen i dan danas je obavijen velom tajne.

Zbog ljubavnih problema ubio sedmoro ljudi

U julu 2002. godine Dragan Čedić je u Leskovcu ubio sedmoro i teško ranio još četvoro ljudi. Čedić je, zbog dugotrajnih bračnih razmirica i razvoda, pucao na svoju bivšu suprugu, Biljanu Čedić, a potom ubio još četiri osobe: dvije rođene sestre, zeta i komšinicu. Prethodno je u bilijar klubu i na ulici usmrtio još troje ljudi i isto toliko ranio. Nakon krvavog pira Čedić je nestao bez traga i tek poslije 40 dana u selu Donja Jajina pronađeno je njegovo tijelo, a uviđaj je utvrđeno da je izvršio samoubistvo.

U kasarni ubio šest i ranio četiri vojnika

Masovna ubistva zabeležena su i u vojsi Srbije, pa je tako vojnik Jožef Meneder, u kasarni "Južnomoravske brigade" u Vranju, ubio je 3. juna 1993. šest vojnika i starješinu, a četvoricu vojnika ranio rafalima iz vatrenog oružja, poslije čega je u zvaničnoj verziji izvršio samoubistvo .

Za 25 minuta likvidirao šestoro sugrađana

Masovna ubistva nisu zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu, a najveći posleratni masakr dogodio se 29. maja 2008. godine u zaseoku Trstje u Gornjoj Lipnici kod Tuzle kada je Tomislav Petrović (51) hicima iz pištolja ubio šestoro rođaka i komšija, a jednog je teško ranio. Krvavi pohod, koji je trajao 25 minuta, Petrović je započeo na autobuskom stajalištu gdje je pucao na autobus, da bi potom ušao u njega i teško ranio šofera Mursela Čolića, koji je preživeo, a pobio je putnike Niku i Maru Petrović i Dragicu Markanović.

Po izlasku iz autobusa ulicom je došetao do obližnje kuće u kojoj je ubio Miju i Kaju Petrović, da bi u susednoj kući usmrtio Ivu Markanovića. Ni tu nije bio kraj krvavog pira jer je Petrović sjeo u automobil i krenuo je za mještanima koji su ranjenog Čolića vozili u bolnicu. Čak ih je sustigao i automobilom se zabio u njih, ali su uspjeli da mu umaknu. Krvolok je nasumice nastavio da puca po parkiranim automobilima, a čak je pokušao da puca i na policiju, ali je ostao bez metaka. U prvostepenom postupku Petrović je osuđen na 40 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta uz obrazloženje da boluje od paranoidne šizofrenije pa mu je izrečena mjera liječenja u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa. Zanimljivo je da je Petrović imao urednu dozvolu za pištolj, iako je i prije masakra liječen na psihijatriji.

Pištoljem usmrtio četvoro komšija

Sličan zločin dogodio se u martu 2005. godine kada je do tada mirni domaćin Vojislav Planinčić (71) iz sela Bereg kod Sokoca nasumično iz pištolja pucao na komšije. Ubio je Milju Batinić, supružnike Delivoja i Stojku Božić, te Borku Božić. Vojislav je, ispričali su kasnije mjštani, oko 9.30 sati krenuo iz svoje kuće kroz selo. Oslanjajući se o štap ušao je u kuće Batinića i Božića u kojima je ubio Milju Batinić, Stojku i Borku Božić. Na Delivoja Božića pucao je u štali, a pritom je ranio i konja. Nakon krvavog pira odšetao je do svoje kuće, koja je od mjesta zločina udaljena oko 700 metara, i ispričao je ženi šta je uradio. Nakog toga je sačekao dolazak policije kojoj se mirno predao. Osuđen je na 28 godina zatvora.