Region

Nastavnica iz Beograda krenula na pištolj da zaštiti đake: Upucana u stomak i ruku

Autor Maja Gašić

Nastavnica iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" je krenula na pištolj, kada je maloljetni K.K. počeo da puca.

Izvor: Kurir/Petar Aleksić/Privatna arhiva

Srbija zavijena je u crno otkako se u OŠ "Vladislav Ribnikar" dogodio maskr kakav se ne pamti na našim prostorima. Učenik ove ustanove pucao je na svoje vršnjake i usmrtio devetoro ljudi, a ranio sedmoro.

Dječak (13) koji je juče počinio zločin u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu, imao je detaljno osmišljen plan, pravljen mjesec dana, u kom je razradio svaki segment zlodjela koji je počinio, od trenutka kada uđe u školu, do izlaza iz iste, a imao je i spisak žrtava. Među nastradalima, nije bilo samo učenika škole, već mu je prva žrtva bio radnik obezbjeđenja, na koga je pucao odmah pri ulazu u školu, a potom i nastavnica istorije T. S, koja je u tom momentu držala čas.

Učionica u kojoj su đaci imali čas istorije je prvi kabinet kod ulaza, te su đaci i nastavnica odmah čuli pucnjavu koja se dogodila u holu, kada je napadnut prvo radnik obezbjeđenja, a potom i tri učenice. Nastavnica je, kako saznajemo, otvorila vrata da vidi šta se događa.

"Dječak sa pištoljem u ruci ustremio se i na nju. Ona je pokušala da ga spriječi i bukvalno je rukama krenula na pištolj, valjda je htjela da zaustavi hice. Međutim, pogodio ju je u ruku i stomak", ispričali su za Kurir dobro upućeni izvori i dodaju:

"Nastavnica se ponijela herojski, htjela je da zaštiti đake, a taj njen potez je vjerovatno i spasao neku djecu. Pretpostavlja se da je nastavnica time što je stala na ulaz učionice i rukama krenula ka pištolju, kupila vrijeme učenicima da se sakriju i smanjila štetu", završavaju.

Povrijeđena T. S. je kolima Hitne pomoći juče prevezena u Urgentni centar, gdje je primljena sa još troje svojih ranjenih učenika. Prema posljednjim informacijama, trenutno je u stabilnom stanju. 

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je otvorio dvije telefonske linije za psihološku pomoć i podršku porodicama stradalih u OŠ "Vladislav Ribnikar", nastavnicima i učenicima: 063 868-17-57 i 063 868-22-17. Takođe, na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno. Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju: 011 268-50-50, 011 366-21-24 i 063 310-723.

(MONDO/Kurir)