Region

Eksplozija kod Zadra: Da li je granata bila u automobilu čeških državljana ili je nasatradali dječak pronašao u grmlju?

Autor Dušan Volaš

Hrvatska policija potvrdila je da je uzrok eksplozije u Obrovcu kod Zadra, u kojoj je poginulo dijete, a tri osobe povrijeđene, eksplozivno sredstvo koje se nalazilo u automobilu čeških državljana.

Izvor: RTL/screenshot

Do eksplozije je došlo juče kada se porodica iz Češke zbog kvara automobila zaustavila na odmorištu na području mjesta Bilišane.

"Na osnovu do sada sprovedene istrage, sumnja se da je do eksplozije došlo usljed aktiviranja za sada nepoznatog eksplozivnog sredstva koje se prethodno nalazilo u automobilu čeških registarskih oznaka u vlasništvu državljanina Češke", naveli su iz policije.

Utvrđuju se okolnosti pod kojima se eksplozivno sredstvo našlo u vozilu.

Hrvatski mediji nezvanično saznaju da je riječ o granati ručnog minobacača koju su Česi, inače kolekcionari, ponijeli sa sobom.

Pretpostavlja se da se dijete najvjerovatnije igralo granatom van automobila, kuckajući njome o asfalt, što je bilo dovoljno da eksplodira, budući da takve naprave nemaju osigurač.

Češka porodica, u kojoj je 39-godišnji otac nepovrijeđen, u pratnji automobila druge češke porodice putovala je Hrvatskom. U eksploziji su povrijeđene i dvije žene. 49-godišnjakinji je teško povrijeđeno oko, a dječakova 34- godišnja majka bila je životno ugrožena.

"Radi se o penetrantnim povredama stomaka. Po inicijalnoj trijaži i obradi gospođa je odmah operisana, zbrinuta hirurški i nakon toga smještena u Jedinicu intenzivnog liječenja. Njeno trenutno stanje je stabilno" rekao je abdominalni hirurg Nediljko Jović, inače pomoćnik direktora bolnice u Zadru.

Tragedija se dogodila stotinjak metara od kuće Slobodana Olujića koji je dotrčao na mjesto događaja.

"Začuo sam detonaciju, eksploziju i umalo poslije toga jauk, vrisak. To je bilo neprijatno i vrlo strašno gledati za oko. Žena je jedna ležala, zapomagala, dijete je ležalo nepomično i ova druga žena je isto zapomagala i vidi se da je bila ozlijeđena, na licu, oku", ispričao je za RTL Danas.

O ovom događaju pišu i češki mediji, a tamošnja TV Nova navodi kako je eksplodirala granata koju je dijete donijelo iz grmlja.

"Dječak je otišao u grmlje na WC. Kada se vratio, držao je granatu u ispruženoj ruci”, opisao je izvor za TV Novu. Granata je, dodaje se, tada eksplodirala i dječaka na mjestu usmrtila. Češki medij navodi kako je na izletu bilo ukupno četvoro odraslih osoba i troje mlađe djece.

Češkom mediju javio se i otac jedne od povrijeđenih žena te istakao kako mu smeta način na koji je slučaj prikazan. Kaže da se definitivno nije radilo o eksploziji u unutrašnjosti automobila, niti da je riječ o eksploziji nečega što je porodica donijela sa sobom iz Češke.

(Mondo)