Region

Kolaps elektrodistributivne mreže: Crnogorci dižu helikoptere da bi otklonili kvar, primijećen požar kod Gacka

Autor Dušan Volaš

Ekipe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) uočile su veliki požar na dalekovodu 400 kilovati na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici ka Gacku u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Unsplash

Kako prenose "Vijesti", zbog požara na dalekovodu na granici sa BiH, potrebno je angažovanje helikopterske jedinice.

Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posljedica regionalnog kvara, a ekipe CGES-a pokušaće što prije da dođu do mjesta gdje je uočen požar kako bi sanirali veliki kvar na elektroprenosnoj mreži.

Zbot toga će im trebati i angažovanje helikopterske jedinice.

Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posljedica regionalnog kvara.

"Vijestima" je nezvanično u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Vojsci Crne Gore rečeno da do 14.30 iz CGES-a nisu tražili da se angažuji njihovi helikopteri.

Direktor CGES Ranko Redžić na konferenciji za novinare je rekao da kvar još nije otklonjen i da nema podatak da je uzrok današnjeg ispada počeo od Crne Gore, niti ima osnova da se razmišlja o tome da je uzrok ljudski faktor.

"Ovo je nešto što se prvi put desilo. Poremećaj je zadesio veći dio Crne Gore, osim sjevera, Albaniju, BiH i Hrvatsku. Još nemamo informaciju šta je izazvalo ovaj događaj", rekao je on, prenijela je Srna.

Redžić je izjavio da su svi gradovi u Crnoj Gori dobili struju i dodao da poremećaj u snabdijevanju strujom ovih razmjera u ovoj zemlji nije zabilježen 30 godina.

(MONDO)