Region

NOVI PODACI O UZROKU HAVARIJE: "Dva dalekovoda ispala iz pogona u kratkom vremenu"

Autor Željko Svitlica

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema Hrvatske Danko Blažević izjavio je da je do poremećaja u snabdijevanju električnom energijom u regionu došlo usljed nesrećnog spleta okolnosti i da su dva dalekovoda ispala iz pogona u kratkom vremenu.

Izvor: Shutterstock

Jedan je u Crnoj Gori, a drugi u Albaniji, 

Blažević je rekao da su u roku od od dva do tri sata od početka poremećaja snabdijevanja električnom energijom svi potrošači u Hrvatskoj ponovno dobili struju.

"Hidroelektrane se srazmjerno brzo vraćaju u pogon, ali termoelektranama treba malo više, tako da vjerujemo da će i kod njih sve biti u redu", rekao je Blažević za HRT.

Hrvatska elektroprivreda ranije je saopštila da je prekid snabdijevanja električnom energijom u dijelovima Hrvatske izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja.

"Za istragu ovakvih incidenata na evropskom nivou osnivaju se ekspertski paneli koji će uraditi izvještaj o poremećaju ovog tipa. Kao rok za istragu i izradu izvještaja predviđeno je vreme od šest mjeseci, što potvrđuje da su istrage detaljne i kompleksne. Iako imamo neke preliminarne podatke o uzrocima ispada, bilo bi neodgovorno da ih sada iznosimo kao konačne. Ispad sistema u Hrvatskoj je bio trenutan", naveo je  Blažević

Podsjetio je da je cijela Evropa međusobno uvezana u snabdjevanju strujom što, zaključio je, ima i prednosti i mane.

"Prednosti su da možemo uvoziti ili izvoziti električnu energiju, a mana je da se poremećaji prenose iz jednog sistema u drugi", upozorio je Blažević.

"Teoretski može cijela Evropa da ostane bez električne energije. Tačno je da se ovako nešto nije odavno dogodilo, ali izvan Hrvatske to se događalo, na primjer, u Italiji ili Ekvadoru nekidan", dodao je Blažević. 

Uzrok prekida snabdijevanja električnom energijom zbog koga su oko 12.30 časova bez struje su ostali dijelovi Hrvatske, Crne Gore, BiH i Albanije još nije zvanično potvrđen.

Operater prenosnog sistema u Albaniji saopštio je ranije da su uzroci današnjeg nestanka struje u zemljama regiona "velika potrošnja i ekstremno visoka temperatura koja je je izazvala kvarove na interkonektivnoj liniji sa Grčkom".

Iz Crne Gore stizale su nezvanične informacije da je došlo do havarije na jednom dalekovodu.

(MONDO)