Region

Vučić o Makronovoj posjeti: "Bez nukleranih kapaciteta na vidim rješenje za snabdijevanje strujom"

Autor Željko Svitlica

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom najave posete predsjednika Francuske Emanuela Makrona, da je važno da se razgovara o nuklearnim kapacitetima, jer bez toga ne vidi rješenje za snabdevanje električnom energijom. O čemu će još razgovarati?

Izvor: BuducnostSrbijeAV/Instagram

Vučić je povodom najave posjete predsjednika Francuske Emanuela Makrona, rekao za Pink da je to veoma važna posjeta za Srbiju.

"U dva grada ćemo ugostiti Makrona, mislim da je to i posebna pažnja i poštovanje koje pokazuje francuski predsjednik", smatra Vučić.

Teme razgovora će biti, navodi, potpisivanje mnogo sporazuma, a jedan od njih je sa francuskom elektrokompanijom, da za nekoliko godina Srbija ne bi bila zemlja bez električne energije.

"Trudimo se da pronađemo rješenje da za sedam, osam ili 10 godina ne budemo zemlja bez električne energije. Mnoge će zemlje imati probleme sa električnom energijom. Nama tek dolaze elektrifikacija od pruga do automobila električnih i punjača, neophodnih svuda, do 5G mreža", rekao je Vučić.

Predsjednik je napomenuo da niko nije naivan da povjeruje u "besmislice" pojedinih medija da francuski predsjednik dolazi u Srbiju zbog dogovora o skladištenju nuklearnog otpada na teritoriji Srbije.

Vučić je nalomenuo da se o tome nikada nije razgovaralo, da postoji zakon koji to sprečava i da to nije interes Srbije, ali da se razgovaralo na njegovu inicijativu o saradnji sa EDF-om.

O saradnji da EDF, napominje Vučić, nije se razgovaralo na Makronovu, već na njegovu inicijativu.

"Moram da gledam deset godina unaprijed", poručio je Vučić.

Prema njegovoj ocjeni, strahovito je važno da se razgovara o nuklearnim kapacitetima, jer bez toga ne vidi rješenje za snabdevanje električnom energijom.

"Da nismo sačuvali ugalj, sada ne bismo imali struju", rekao je Vučić.

Teme razgovora sa Makronom biće, dodao je, jačanje Vojske Srbije, pošto se, iako još nije gotovo, naporno radi oko ugovoora za avione "rafale".

Naglasio je i politički značaj posjete francuskog predsjednika i za evropski put Srbije i ekonomiju.

Vučić je najavio da će u Srbiju uskoro doći i predsjednici Izraela i Kazahstana, i da će učestvovati na predstojećem globalnom forumu u Češkoj.

(RTS)