Region

Bageri otišli, ali problem izgradnje mini hidroelektrane na Uni još nije riješen

Autor Dragana Božić

Iz Udruženja "Una" iz Srba saopšteno je da problem izgradnje mini-hidroelektrane na rijeci Uni još nije riješen iako su bageri otišli sa izvora u Donjoj Suvaji.

default
Izvor: Vladimir Topić

U saopštenju se navodi da državni inspektorat još nije donio zvanično rješenje o obustavi gradnje mini-hidroelektrane Una-mlin, najavljenoj 19. avgusta.

"Oštećeni nasipi prijete izlivanjem vode i uništenjem sedrenih barijera. Više od 15 dana prošlo je od podnošenja zahtjeva za obustavom, ali odgovora nema", navode iz Udruženja "Una".

U saopštenju se ističe da je slična situacija i na Štrbačkom buku, opština Donji Lapac, gdje ilegalni radovi devastiraju kanjon rijeke Une, uzrokujući ekološku katastrofu i ugrožavajući sigurnost posjetilaca i lokalne infrastrukture.

"Uprkos brojnim prijavama, Državni inspektorat ne reaguje. Zahtijevamo hitno djelovanje institucija. Ne smijemo dozvoliti da Una postane žrtva birokratskog nemara. Pozivamo sve građane, organizacije i medije da nam se pridruže u ovoj borbi", poručili su iz Udruženja.

Građani su se mjesec dana okupljali na izvoru Une u Donjoj Suvaji u Hrvatskoj, protestujući zbog izgradnje mini-hidroelektrane na ovoj rijeci dok bageri nisu otišli. 

(Srna)