Region

Milanović odbio da šalje hrvatske vojnike u misiju podrške Ukrajini

Autor Dragana Božić

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da je odbio dati saglasnost na odluku Vlade o učešću hrvatske vojske u NATO misiji podrške Ukrajini, jer bi to moglo štetno da djeluje na hrvatske nacionalne interese i uvuče Hrvatsku u ratni sukob.

Izvor: Shutterstock

"Hrvatska na rat u Ukrajini ni na koji način ne može bitno uticati, niti ga može zaustaviti. Ali, promišljenom i odgovornom politikom državnih vlasti može spriječiti njegovo širenje prema hrvatskim granicama i obezbijediti mir i bezbjednost svim hrvatskim građanima", napisao je Milanović na "fejsbuku".

On je ukazao da su mnogi veliki ratovi počeli nepromišljenim logističkim ili savjetničkim misijama koje su se kasnije pretvarale u vojne intervencije, a potom i u velike ratne sukobe.

Uprkos ogromnoj vojnoj pomoći koju prima Ukrajina, ističe Milanović, kraj rata se ne nazire već prijeti opasnost da se proširi i van granica Ukrajine.

"Zadatak predsjednika Hrvatske i svih državnih institucija je zaštita Hrvatske od rata i preduzimanje svih mjera kako bi Hrvatska ostala van ratnih sukoba", dodao je Milanović.

On je ukazao da rat u Ukrajini ne predstavlja napad na neku od članica NATO-a i da zato ne postoji ni međunarodno-pravna obaveza učestvovanja Hrvatske u aktivnostima koje bi je povezale sa tim ratom.

"Hrvatska pomaže i pomagaće i dalje Ukrajini, ali ta pomoć ne može biti bilo kakav oblik učešća pripadnika Hrvatske vojske. Svako drugo učešće, posebno ono koje bi podrazumijevalo učešće hrvatskih vojnika, predstavlja izlazak iz okvira nacionalnog interesa Hrvatske i potencijalno ugrožava njene građane", naglasio je Milanović.

On je dodao da je Vlada Hrvatska donijela odluku o učešću hrvatskih vojnika u NATO misiji bez konsultacija predsjednika Hrvatske, čime je prekršila svoju ustavnu obavezu.

Milanović je ukazao da Hrvatska kao punopravna članica NATO-a ima obavezu i dužnost prema svojim saveznicima u Alijansi, što, kako kaže, ni na koji način ne dovodi u pitanje, podsjetivši da je više puta ponovio stav da je Ukrajina "žrtva agresije" i da joj Hrvatska treba pružiti svu moguću humanitarnu pomoć.

On je podsjetio da, prema Ustavu Hrvatske, Vlada može da zatraži od Hrvatskog sabora glasanje o predloženoj odluci kojoj je predsjednik uskratio saglasnost.

"Ako Vladin prijedlog odluke dobije podršku dvije trećine poslanika Hrvatskog sabora, odluka će stupiti na snagu i predsjednik države će je poštovati", naveo je Milanović. 

(Srna)