Region

Dubrovčani negoduju zbog Zelenskog: Grad pod opsadom, snajperisti, mornarica, avioni...

Autor Nevena Davidović

Svi su na nogama

Izvor: Youtube/Kanal13/Screenshot

U Dubrovniku se danas održava samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, na koji dolazi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Sva parking mjesta oko istorijskog jezgra Dubrovnika su zatvorena, a čistači imaju pune ruke posla.

"Već u ponedjeljak smo počeli da uklanjamo kontejnere sa deponija, nastavljamo i u utorak, a tokom noći ćemo ukloniti i druge kante, korpe... U četvrtak, tokom jutarnjih sati, svi kontejneri će biti vraćeni", rekla je Mihaela Mikulandra, direktorka Čistoće.

Brodska linija za Lokrum u srijedu neće saobraćati, a čitav Dubrovnik biće pod posebnim režimom saobraćaja, objavio je HRT.

Dvije srednje škole, Gimnazija i Turistička i ugostiteljska škola, u srijedu neće imati nastavu.

Stručnjaci ističu da u Dubrovnik dolazi državnik kome prijeti stalna opasnost.

"Što se tiče mera obezbjeđenja, od trase do kontrole hrane i pića, protiveksplozivnih mjera, nadzora granica, kontrole stranaca, kontrole domaćih osoba... Zapravo sve mjere koje možemo da zamislimo, a pogotovo u današnje vrijeme kada su aktuelni ovi dronovi, pa antidronovi, snajperisti, kontrasnajperisti, mornarica, vazduhoplovstvo, svi su u pripravnosti. Pretpostavljam da bi moglo biti angažovano oko 1.500 ljudi, ali to je vrlo gruba procjena", rekao je Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost.

A sve se dešava dok još traje turistička sezona. U Dubrovniku trenutno boravi oko 14.000 gostiju. Dubrovčani negoduju.

"Ja živim u Starom gradu, niko ne misli na nas, prepušteni smo sami sebi", žali se jedan gospodin.

"Sezona još nije gotova i takvo hvalisanje o ljepotama Hrvatske može da se napravi na nekim drugim mjestima", zaključio je drugi Dubrovčanin.

(Jutarnji/MONDO)