Region

Sveštenici i monasi ispred Skupštine Crne Gore: Stop zakonu o veroispovesti

Autori mondo.rs mondo.me

Sveštenici i monasi Mitropolije crnogorsko primorske i Episkopije budimljansko nikšićke bili su jutros ispred Skupštine Crne Gore, gde su pročitali Proglas sa skupa u Nikšiću.

Izvor: MONDO

To su uradili uoči današnjeg zasedanja skupštinskog Zakonodavnog odbora u vezi predloga zakona o slobodi veroispovesti kome se Srpska pravoslavna crkva odnosno MCP žestoko protivi.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije tvrdi da su ovim činom izrazili poštovanje prema Skupštini.

On je kazao da očekuje da posalnici čuju glas naroda i ne glasaju za predloženi zakon, te da zakoni koji se donose treba da budu usaglašeni sa zakonima Svetog Petra.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije je rekao da je "Za krst časni i slobodu časnu, na tome utemeljeno zakonodavstvo do naših vremena."

"Na ovo podsećamo parlament – njihova je odgovornost veća ako zakone temelje na ovoj istini. Nismo ovde ni protiv koga nego da izrazimo poštovanje ovom domu",  rekao je mitropolit.

Po njegovim tvrdnjama ako Crna Gora zaista želi da se ugradi u Evropsku zajednicu, onda ne mogu to činiti bezakonjem i prihvatanjem bezakonja.

"Ako zakoni koje se donose nisu u saglasnosti sa zakonima Svetoga Petra i zaveštanja Svetoga Vasilija, sa onim što je napisao Petar I i Njegoš, saglasni sa zakonima savremenog sveta, Evrope i Amerike, onda oni nisu istinski zakoni Crne Gore",  rekao je on.

Amfilohije smatra da neko radi privatnih interesa, vlasti i svoje “slasti” ugrožava budućnost Crne Gore.

"Nadamo se da će poslanici koje je narod izabrao čuti glas svog naroda i narodnog sveštenstva, da će doneti svoje odluke onako kako to odvovara onome sto je zapisao Sveti Petar", poručio je Amfilohije.

Nakon što je pročitan Proglas i Amfilofijevog obraćanja sveštenstvo se uputilo u hram Hristovog Vaskrsenja.

Inače, predstavnici Vlade su saopštili da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i da ga neće povući.

Kako navodi RTCG, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka je kazao da je reč o veoma liberalnom zakonskom tekstu, koji svima u Crnoj Gori, vernicima i onima koji to nisu, garantuje najviši stepen prava i sloboda