Region

Riječanin tužio Kolindu zbog ''širenja mržnje u društvu''

Autor SRNA

Građanin Zvonimir Sablić podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović zato što je, kako se navodi, "otvorila Pandorinu kutiju mržnje u društvu".

 U tužbi poslatoj nadležnim institucijama, i objavljenoj na hrvatskim portalima, Sablić ističe da Kitarovićeva širi mržnju "prema svima koji su se u Hrvatskoj, u okviru SFRJ rodili i svojim životima i radom stvarali, da bi onda došao HDZ i sve oteo".

Riječanin Sablić navodi da je Kitarovićeva, umjesto da radi na pomirenju i unapređenju odnosa između "lijevo" i "desno" orijentisanih hrvatskih građana, "što je bio osnov Tuđmanove politike narodnog pomirenja, radila sve da se ti odnosi zaoštravaju".

"Početak je bilo micanje biste predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita iz predsjedničke kancelarije. Tu bistu je u svoju kancelariju postavio Franjo Tuđman, a zadržali su je i predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović" - napominje Sablić.

Kolinda Grabar-Kitarović je kao predsjednik Hrvatske dobila "Fulbrajtovu nagradu" za životno djelo, a u svom svečanom govoru javno je izrekla notornu laž "da se u Jugoslaviji rodila iza `željezne zavese` /unutar tzv. Istočnog bloka/"...

Kitarovićeva je u Splitu svojevremeno poslala poruku ostatku Hrvatske da je "bila svjesna Hrvatica i da zato nije navijala za Fudbalski klub Rijeku, koja je bila "rezervni klub Crvene Zvijezde i Partizana" - napiminje Sablić i ističe da je to bila laž usmjerena na širenje mržnje prema Rijeci i Riječanima.

Sablić, kako navodi portal "Dnevno", traži da Kitarovićeva bude sankcionisana nakon prethodne istrage.

Kolinda Grabar Kitarović je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj sa kandidatom SDP-a Zoranom Milanovićem, a glasanje je 5. januara.