Automobili

"M+S gube status": Vozačima u Njemačkoj naloženo da promijene gume za zimsku sezonu

Autor mondo.rs

Kazna za korištenje (samo) M+S guma je 60 evra, u slučaju saobraćajne nesreće, taj iznos se povećava sve do 120 evra te je i upitno koliku će štetu pokriti osiguranje.

Izvor: Jose Luis Carrascosa/ShutterStock.com

Naime, od 1. oktobra 2024. samo gume koje nose “Alpine symbol” biće priznate kao zimske gume.

To se takođe odnosi na gume za sva godišnja doba. Od tog datuma, gume koje imaju samo oznaku “M+S” (mud + snow) više se ne smeju koristiti u zimskim uslovima na ulicama u Njemačkoj.

Kako javlja ADAC, gume koje nose samo simbol M+S od prvog dana oktobra više nemaju status zimskih guma i vožnja na njima će se kažnjavati.

Simbol M+S već je zamenjen znakom Alpine 2018., ali prelazno razdoblje ističe u septembru 2024. Ako imate gume koje nose isključivo oznaku M+S (a nemaju i simbol Alpine), one se ne smiju stavljati za nadolazeću zimsku sezonu u Njemačkoj.

Kazna za korištenje (samo) M+S guma je 60 evra, u slučaju saobraćajne nesreće, taj iznos se povećava sve do 120 evra te je i upitno koliku će štetu pokriti osiguranje. Ako se nesreća dogodi zbog nedostatka zimskih guma, moguće je i da osiguranje samo djelimično isplati odšetu, ističu u ADAC-u, javlja tamošnji Fenix Magazin.

(Mondo)