Uštedite

Deset načina da smanjite račune ovog ljeta: Malim korekcijama do manjih troškova

Autor Dragana Božić

Predstavljamo vam 10 načina da smanjite potrošnju i uštedite ovog ljeta

Izvor: Pexels

Cijene su u zadnje vrijeme osjetno skočile i svi pokušavamo da nađemo način da uštedimo tamo gdje možemo.

Činjenica je da se višak energije u našim domovima troši, a da toga nismo ni svjesni. Zato smo tu da vam pomognemo u vašim naporima štednje.

 Naši savjeti nastoje da malim korekcijama smanjite cijene računa i lakše prebrodite ovaj krizni period.

Koristite hladna pića da se rashladite

Izvor: Unsplash

Frižider i zamrzivač su uređaji koji moraju da rade non-stop. Napunite flaše vodom ili ohladite omiljene sokove kako biste se brzo osvježili za vrijeme visokih ljetnjih temperatura.

Nemojte držati vrata predugo otvorena i izbjegavajte da stavljate toplu hranu u frižider, ne bi li spriječili dodatnu potrošnju uređaja.

Sklopite roletne

Izvor: Unsplash

Direktna sunčeva svjetlost je vaš neprijatelj u borbi za rashlađivanje prostorije - sklopite svoje roletne.

Ukoliko ne planirate da koristite neki prozor, zalijepite aluminijumsku foliju preko njega kako bi odbili sunčeve zrake.

Koristite ventilator

Izvor: Unsplash

Ventilatori nisu namijenjeni da hlade prostor, već osobe koje u tom prostoru borave. Troše manje od klima uređaja, a mogu biti od velike pomoći. Ne zaboravite da ga ugasite kada ne boravite u prostoriji.

Kupite ručnu prskalicu i isprskajte se vodom po licu, rukama i nogama za bolji efekat hlađenja. Voda ne mora da bude hladna, dovoljno je da navlažite površinu vaše kože, a ventilatori će učiniti svoje.

Uradite servis klime

Izvor: Unsplash

Iako možda mislite da je dovoljno oprati filtere, budite sigurni da nije. Osobe koje se bave servisiranjem klima uređaja će potpuno rasklopiti vašu klimu i detaljno je očistiti. Takođe će servisirati spoljnu jedinicu i provjeriti da li cijeli sistem radi kako treba.

Koristite LED sijalice

Izvor: Unsplash

Ako već niste, zamijenite sve klasične sijalice LED sijalicama ili LED panelima. Gledajte da kupite poznatije brendove, kako bi vam duže trajale, i obavezno provjerite da li dobijate garanciju.

Koristite LED stone lampe, umjesto da osvjetljavate cijelu prostoriju, dok radite i ne zaboravite da gasite svjetlo u prostorijama u kojima ne boravite. Ukoliko imate dvorište, koristite svjetla koja se solarno pune tokom dana.  

Koristite pametne utičnice

Izvor: SMARTLife

Još jedan način kontrole potrošnje električne energije su pametne utičnice. Ovim uređajima možete kontrolisati protok energije do "glupe" tehnike i dodatno uštediti.

Koristite punjive baterije

Izvor: SMARTLife

Zašto biste kupovali nove baterije svaki put kada se potroše, ako ih možete napuniti? Ukoliko ne posjedujete punjač i baterije, inicijalni trošak ćete osjetiti, ali se na duži period veoma isplate.

Iskoristite ECO funkciju na vašim uređajima

Izvor: SMARTLife

Ukoliko vaša bijela tehnika posjeduje ECO funkciju, pravo je vrijeme da je iskoristite. Ova opcija će smanjiti potrebno vrijeme rada i uštediti struju ili vodu.

Ako kupujete nov uređaj ovog ljeta, informišite se o novim oznakama energetske efikasnosti.

Izbjegavajte mašinsko sušenje veša

Izvor: Unsplash

Topli dani su pred nama i nema potrebe da pokrivače ili peškire sušite u mašini, pogotovo jer takva upotreba troši najviše energije. Izvadite svoj veš na terasu ili dvorište i neka ljetnje vrijeme radi u vašu korist.

Gasite vodu dok se tuširate

Izvor: Unsplash

Iskoristite svaki slobodan momenat za vrijeme tuširanja da ugasite vodu. Možete razmišljati ili praviti životne planove i dok šetate, a iako vjerujemo da vaši ukućani i komšije jedva čekaju vaš performans ispod tuša, nema potrebe da voda neprestano teče.

Ljeto je odličan period za one najhrabrije da spoznaju čari i benefite tuširanja hladnom vodom. Što manje vaš bojler bude morao da radi, to će vam novčanik biti zahvalniji.