SAVETI

ŠTA NAJMANJE TROŠI - KUVALO, ŠPORET ILI MIKROTALASNA? Stručnjaci otkrili gdje griješimo

Autor Dragana Božić

Ako želite da uštedite, obratite pažnju kako zagrijavate vodu, ali i određenu hranu.

Izvor: Shutterstock/MONDO/Maja Gašić/Stefan Stojanović/YouTube/ Simasoft Workshop/Screenshot

U vrijeme kada mnogi gledaju kako što više da uštede, nije na odmet znati nekoliko trikova. Ipak, kada je zagrijavanje hrane ili toplih napitaka u pitanju, da li znate kako ćete potrošiti najmanje energije?

Stručnjaci savjetuju da primijenite ono što se pokazalo najjeftinijim. U jednom eksperimentu zagrijavalo se 350 mililitara vode u kuvalu za vodu, na šporetu i u mikrotalasnoj. Električnom kuvalu trebalo je 125 sekundi da voda proključa, što je potrošilo 0,04 kWh električne energije. S druge strane, šporetu je trebalo 318 sekundi, a potrošio je 0,11 kWh, što je gotovo četiri puta više od električnog kuvala. Kuvanje vode u mikrotalasnoj trajalo je 191 sekundu i potrošilo je 0.07 kWh.

Prema tome, kuvalo za vodu je najbrže zagrijalo vodu, ali i ostvarilo je najmanju potrošnju. Takođe, stručnjaci kao glavnu prednost ovog uređaja izdvajaju automatsko gašenje koje sprečava dalja zagrijavanja nakon što je voda proključala. Na taj način, energija se neće trošiti bespotrebno.

Kada je hrana u pitanju, malo ko zna da način na koji je zagrijavate zapravo zavisi od njene količine. Ako želite da podgrijete jednu porciju supe, bolje je da koristite mikrotalasnu. Ukoliko želite da podgrijete veću količinu, onda je isplativije da koristite šporet.

Šta najviše koristite?

(MONDO)

Tagovi