Dom

Da li je drveni kuhinjski pribor bezbjedan za korištenje?

Autor Željko Svitlica

U prošlosti su drvene varjače bile osnovni element kuhinjske opreme. Do danas mnogi vole da je koriste jer ne oštećuju posuđe kao metalne.

Izvor: Shutterstock

Neki čak imaju varjače od prije nekoliko ili nekoliko desetina godina. I iako smo pobornici njegovanja tradicije, on u ovom slučaju kaže se ne. "I savjetujemo vam da drvenu varjaču što prije zamenite modernom silikonskom", piše najžena.rs.

Šta fali drvenim varjačama? Lijepo izgledaju, ne grebu po tiganju, jeftine su i prirodne. Nažalost, osim ovih prednosti, imaju i jedan nedostatak koji ih potpuno diskvalifikuje.

Met Preston, australijski kuvar i sudija na lokalnom Master Chef programu, razvio je "test drvenom kašikom". Omogućava vam da odredite da li se predmet i dalje možete da koristite ili se možete da ga bacite.

Metoda koju on predlaže je vrlo jednostavna, a sve što vam treba je čaša tople vode. Stavite drvenu varjaču u to i ostavite 20 minuta. Po povratku, možda ćete biti veoma iznenađeni i to negativno zbog mutnoće vode.

Ideju australijskog kuvara sada je nadmašio jedan od korisnika TikTok-a. Snimila je video na kojem drvenu kašiku stavlja u ključalu vodu. "Nisam bila spremna za to" – sa gnušanjem komentariše efekat. Vjerovatno niste ni vi.

Ovaj kratki video brzo je postao viralan, prikupivši preko milion lajkova, hiljade komentara i desetine hiljada dijeljenja. „Moj život više nikada neće biti isti“ – pišu korisnici interneta.

U čaši će se nalaziti zagađivači koji su do sada bili na površini varjače i ispuštaju se u hranu tokom kuvanja. Većina ljudi je šokirana nakon ovog testa. Posebno oni koji misle da vrlo temeljno čiste kuhinjski pribor.

Sada razumijete zašto drveni kuhinjski pribor nije dobra ideja. Mnogo je bolje zamijeniti ih silikonskim. Oni su higijenski, otporni na toplotu, fleksibilni, lako se peru i sigurno će vam služiti mnogo duže.