Treba znati

Trikovi koji će spriječiti nakupljanje leda u vašem zamrzivaču

Autor Ilija Baošić

Manje leda u zamrzivaču znači više prostora za namirnice, manju potrošnju električne energije i duži radni vijek samog uređaja.

Izvor: YouTube / Lurgs How to Guides

Pored frižidera, zamrzivači su uređaji koji su od ključne važnosti kada je u pitanju skladištenje namirnica i očuvanje njihove svježine i dugotrajnosti.

Zamrzivači su posebno pogodni za držanje sezonskih namirnica i jela koja namjeravate da konzumirate nakon nekoliko nedjelja ili čak nakon nekoliko mjeseci. Međutim, povremeno može da dođe do pojave leda u zamrzivaču, a led otežava čišćenje zamrzivača i negativno utiče na rad čitavog uređaja.

Ukoliko ste se pitali kako spriječiti stvaranje leda u zamrzivaču, u nastavku teksta možete da pronađete veoma jednostavno rješenje za ovaj problem.

Zašto zamrzivač ledi?

Prije odgovora na pitanje šta uraditi da zamrzivač ne ledi, korisno je da znate zašto zamrzivač ledi. Pa hajde da objasnimo.

Pojava leda u zamrzivaču je česta pojava, pogotovu ako je riječ o starijim modelima zamrzivača odnosno o zamrzivačima koji ne Low Frost ili No Frost tehnologiju. Zamrzivač ledi kada se vlaga iz namirnica ili vazduha sakuplja po zidovima i fiokama zamrzivača, jer hladan vazduh izvlači vlagu iz namirnica, koja potom dovodi do stvaranja sloja leda. Hladan vazduh ne može da zadrži vlagu, za razliku od toplog vazduha, zbog čega se ona u zamrzivaču sakuplja i pretvara u led.

Pojava leda u zamrzivaču može dovesti do prevremenog kvara zamrzivača, a takođe može da oteža vađenje i sortiranje namirnica, kao i da umanji prostor za skladištenje hrane. Do ovoga posebno dolazi kada je u pitanju prekomjerno taloženje leda, tj. kada led zauzima veliki dio unutrašnjosti zamrzivača.

Šta uraditi da zamrzivač ne ledi?

Odgovor na pitanje kako sprečiti stvaranje leda u zamrzivaču je veoma jednostavan, a sve što vam je potrebno za ovaj postupak vjerovatno već imate u svom domu.

Ukoliko vam se led nataložio u zamrzivaču, prvo očistite zamrzivač od viška leda. Nakon što ste očistili unutrašnjost i fioke zamrzivača i ostavili da se provjetri i osuši, na malo vate ili gaze nanesite malo kuhinjskog (suncokretovog) ulja i detaljno namažite zidove, fioke i komore zamrzivača. Na taj način ćete u zamrzivaču formirati klizavu površinu na kojoj ne može da se stvara led. Postupak možete da ponavljate po potrebi, naročito nakon otapanja leda.

Nekoliko korisnih savjeta uz koje ćete smanjiti stvaranje leda u zamrzivaču:

  • Namirnice držite u kesama sa zip zatvaračima, a gotova jela u posudama sa poklopcem;
  • Ukoliko meso, voće i povrće držite u kesama, dobro istisnite višak vazduha iz kesa prije nego što ih ubacite u zamrzivač, kako biste spriječili stvaranje leda u unutrašnjosti kesa;
  • Kuvana jela stavite u zamrzivač tek nakon što se potpuno ohlade;
  • Kada kupujete zamrznuta pakovanja voća i povrća, prebrišite ih krpom ili ubrusom prije nego što ih stavite u zamrzivač.

Taloženje leda u vašem zamrzivaču više neće biti problem jer sada znate šta uraditi da zamrzivač ne ledi. Probajte ovo jednostavno rješenje, a svako naredno čišćenje zamrzivača će biti neuporedivo lakše i brže.

(Mondo)