Da li znate kako da izaberete ukusnu i slatku lubenicu?
Svaka lubenica ima svoju "nesunčanu" stranu, odnosno mjesto koje je dodirivala zemlju dok je rasla. Što je tamniji i žući taj dio kore lubenice, to je veća vjerovatnoća da će lubenica biti slatka i zrela. Ovo je samo jedan od načina koji vam pomaže da izaberete slatku lubenicu, a da li znate kakvi još trikovi postoje?
Jedno od osnovnih "pravila" jeste da pogledate da li je lubenica simetričnog oblika. Ukoliko jeste, takva je uglavnom ukusnija. Ipak, mnogi se pitaju da li "kucanje" u lubenicu ima smisla. Domaćini na pijacama kažu da je zrela ona koju odaje zvuk. Ukoliko je tup i ako "cvrči" kad je stisnete, to bi bio pun pogodak. Ako je zvuk odjek šupljeg predmeta, to bi značilo da je lubenica prezrela.
Koliko je lubenica svježa, možete da provjerite i na osnovu peteljke. Zrela je ona kojoj iz peteljke curi ljepljiv sok, a ako je peteljka jako suva, znači da je lubenica odavno ubrana. Zrela je obično tamnozelene boje i ona koja je teška, a nezrela ona koja je lagana za svoju veličinu. Agronom Vladimir Vikulov jednom prilikom je objasnio kako da izbjegnete kupovinu voća sa visokim sadržajem opasnih nitrata.
Prema njegovim riječima, kvalitetna lubenica koja nije "zatrovana" ima glatku površinu. Grudvasta kora trebalo bi da upozori kupca, jer je to jedan od znakova visoke koncentracije nitrata, objasnio je Vikulov. "Grudvice na lubenici ukazuju na to da ima dovoljno razvijenu koru, a kada se presiječe, biće mnogo deblja nego obično. Takva kora ukazuje na visok sadržaj nitrata", upozorio je agronom.
Lubenice koje su izdužene su "dječaci" i one su vodenastije. Ukoliko volite da vaša lubenica bude veoma slatka, teba da birate okrugle lubenice, koje se zovu "djevojčice". Mnogi se pitaju da li veličina igra važnu ulogu kada je izbor u pitanju. Nema pravila - ne bi trebalo da bude prevelika, a ni previše mala. Takođe, trebalo bi da djeluje "teško", odnosno, kada je podignete, da se iznenadite koliko je zapravo teška.
(MONDO)