Dom

Kako skinuti žvaku sa odjeće, namještaja, obuće? 5 trikova koji će je odlijepiti dok kažete keks

Autor Dragana Božić

Ukoliko ste omiljeni odijevni komad ulijepili žvakom, ne očajavajte, evo kako da je se riješite za tili čas

Izvor: Shutterstock

Žvakanje žvake je loša navika koja nema ni jedan benefit po ljudsko zdravlje, ali ni po prirodu i životnu okolinu. Neodgovorni ljudi često iz bacaju gdje stignu, a ima i onih koji ih namjerno lijepe na mjesta na kojima ih nikada ne biste očekivali.

Tako se one mogu naći na stolicama, na klupama u parkovima, po sjedištima u gradskom prevozu, a trotoari i ulice su puni onih koje će tu ostati vjerovatno zauvijek.

Ipak, kada su tek bačene, veoma su ljepljive, pa se lako može desiti da ostanu zalijepljene na garderobu i obuću. Djeca često znaju da ulijepe i namještaj, a ako ste se i vi nekada našli o ovoj nezgodnoj situaciji sigruno ste se pitali kako ih se na najlakši način riješiti.

Donosimo vam nekoliko trikova, a vi odlučite za koji od njih ćete se odlučiti, piše Glossy.

Pegla

Za ovaj proces će vam biti potreban papir i pegla. Papir stavite na dasku za peglanje, a na njega dio odjeće na koji je zalijepljena žvaka. Laganim pokretima prepeglajte mjesto, tako da se žvaka rastopi i ostane zalijepljena za papir. Vodite računa da pegla ne bude na najjačoj temperaturi, već birajte srednju. Nakon samo nekoliko poteza žvaka će ostati na papiru i nestaće sa tkanine.

Zamrzavanje

Ovaj najjednostavniji način podrazumijeva stavljanje komada odjeće u zamrzivač na nekoliko sati. Kad se zamrzne žvakaća guma će se stvrdnuti, i nakon toga je možete ukloniti nožem ili bilo kojim oštrim predmetom.

Sirće

Sve što vam treba je malo sirćeta koje ćete zagrijati na 60 stepeni. Umočite u njega četkicu za zube i njome stružite žvaku. Vremenom će postati mekana i lako će se odvojiti od tkanine. Potrebna je samo dodatna doza opreza kod onih tkanina koje su tamne boje, da je sirće ne ošteti.

Vruća voda

Vodu prokuvajte u većoj posudi, pa dio tkanine uronite u nju. Potom četkicom istrljajte žvaku koja bi trebalo da omekani i otpadne. Ukoliko vam ne uspije iz prvog puta potrebno je postupak ponoviti sve dok žvaka potpuno ne nestane.

Alkohol

Još jedan od metoda u uklanjanju neugodne mrlje sa osjetljivih materijala koji pomaže je medicinski alkohol. Naročito ako je riječ o osjetljivim materijalima, poput svile i vune, alkohol je dobar jer neće oštetiti boje i tkaninu. Ipak naš savjet je da se prije upotrebe konsultujete sa apotekarom da ne biste trajno uništili komad tekstila. Dovoljno je da ga nanesete na tkaninu i laganim pokretima istrljate.

Sve ove trikove možete manje, više primijeniti i na obuću, osim onog s peglom, ali i namještaj u vašem domu.

(Mondo)