Dom

Da li treba skinuti odjeću čim uđemo u kuću? Na ovim stvarima se BAKTERIJE talože, evo kako najbolje da ih OČISTITE

Autor Teodora Boškovski

Da li treba da skinete odjeću koju ste nosili napolju čim dođete kući?

Izvor: Shutterstock/Robert-Horvat

I dok se jedni odmah presvuku čim uđu u kuću, drugi i dalje zadrže odjećukoju su nosili na sebi.Koliko je to dpbro ili loše? Stručnjaci kažu da odjeću koja se nosi u javnosti treba često prati i čistiti, ali ne predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje ako nastavite da je nosite u zatvorenom prostoru.

"Generalno preporučujem da perete i čistite stvari koje nosite u javnosti otprilike jednom nedjeljno", rekao je Čarls Gerba, mikrobiolog sa Univerziteta u Arizoni za The Post.

Napomenuo je da "ljudi ne peru često stvari poput zimskih kaputa". On dodaje da bi trebalo više da obratimo na zimske stvari jer virusi i bakterije mogu lako da se nakupe na njima.  Izloženost klicama je velika u zatvorenim javnim prostorima kao što je javni gradski prevoz, ​​rekao je stručnjak.

Gerba preporučuje pranje odjeće u najtoplijoj vodi koju tkanina dozvoljava ili potpuno preskakanje pranja i samo bacanje predmeta u mašinu za sušenje veša 45 minuta. Ako nema dovoljno vremena za to, jednostavno obrišite svoju odjeću dezinfekcionim maramicama. Stručnjaci takođe podsjećaju na redovno pranje ruku čim uđete u kuću. 

Dr Ijan Lipkin, profesor epidemiologije na Mejlmen školi javnog zdravlja na Univerzitetu Kolumbija, predlaže izbjegavanje prljavih površina kada ste u javnosti. Savetuje nošenje rukavica ili korišćenje laktova kada je to moguće, kao prilikom otvaranja vrata. Ovo je korisno pogotovo sada kada su u jeku virusi i prehlade.

 (MONDO)

Tagovi