Dom

Ove uređaje isključite iz struje kada idete na put

Autor Željko Svitlica

Kada idete na putovanje isključite ove uređaje kako biste sa sigurnošću uživali na odmoru.

Izvor: BEAUTY STUDIO/Shutterstock

Mali kuhinjski uređaji

Blendere, aparate za kafu, tostere i druge male kuhinjske uređaje je najbolje isključiti iz struje prije nego otputujete. Ovi uređaji troše struju čak i kada ne rade. Isključivanjem iz struje se smanjuje rizik od požara ili oštećenja uređaja ukoliko dođe do strujnog udara.

Televizori i konzole za igre

Ono što bi mnoge moglo iznenaditi jeste da je ostavljanje uključenih televizora i konzola za igre predstavlja pravu opasnost za vaš dom. 

"Ako bude jake oluje dok ste odsutni, a nemate zaštitu od napona za cijelu kuću, uređaji poput televizora i konzola izloženi su opasnosti od preopterećenja i kratkog spoja", navode stručnjaci.

Računari

Moderniji domovi koji imaju takozvane pametne sisteme takođe mogu biti u opasnosti, ako ostave uključene uređaje. Ostavljanje uređaja uključenih u struju jedna je od glavnih grešaka u pametnoj kući koju treba izbjegavati.

Ventilatori i slični uređaji

Preporučuje se isključivanje svih ventilatora i pročišćivača zraka prije nego napustite svoj dom. I ovi uređaji troše mnogo struje kada ostanu u stanju pripravnosti.

Mašine za suđe i veš

Stručnjak za kućanske uređaje u kompaniji Domestic & General Ian Palmer-Smith ističe kako mašine za suđe i veš troše puno struje zbog potrebe za vodom. Oni troše više energije od ostalih u stanju pripravnosti jer moraju biti spremni zagrijati vodu na zahtjev.

(MONDO/Klix)

Tagovi

dom