Dom

Trik za meke i mirišljave peškire iz Bakingemske palate: Osoblje ima 4 pravila za luksuz

En Simons koja je godinama radila u Bakingemskoj palati kao osoblje, podijelila je kraljevski trik koji omogućava da njihovi peškiri godinama ostanu mekani, da zadrže moć upijanja i budu kao novi.

Trikovi kraljevske porodice za meke peškire
Izvor: Shutterstock

Muku sa peškirima muče mnoge domaćice. Sve žele da im peškiri budu meki i bijeli ali to nije uvijek lako postići. Međutim, od sada možete i vi imati tu dozu luksuza jer En Simons koja je godinama radila u Bakingemskoj palati kao osoblje, podijelila je kraljevski trik koji omogućava da njihovi peškiri godinama ostanu mekani, da zadrže moć upijanja i budu kao novi.

En je otkrila da održavanje peškira mekim i svježim znači da treba izbjegavati uobičajene greške u pranju i korišćenje preciznih tehnika sušenja.

Za razliku od mnogih domaćinstava gdje su peškiri preopterećeni deterdžentima i omekšivačima, kraljevsko domaćinstvo koristi minimalistički pristup da spriječi nakupljanje i ukočenost.

"Ljudi pretpostavljaju da dodavanjem više omekšivača čini peškire mekšim, ali zapravo tako samo gube sposobnost upijanja. U palati ga nikada ne koristimo na peškirima", rekla je En.

Rutina pranja peškira u Bakingemskoj palati ima 4 koraka

Pranje u bijelom sirćetu

Najveća greška u pramnju peškira jeste da ih preopteretimo deterdžentom i omekšivačem, koji zapravo oblažu vlakna i vremenom ih čine krutim.

Umjesto da koristi omekšivače, osoblje palate dodaje pola šolje bijelog sirćeta prilikom pranja, što uklanja nakupljen deterdžent i eliminiše nakupljene mirise. Pored toga, i bijelo sirće će omekšati peškire i spriječiti rast bakterija, što će ih održati svježim na duge staze.

"To je trik koji se godinama prenosi i funkcioniše bolje od bilo čega drugog što može da se kupi u prodavnici", rekla je En.

Protresi prije sušenja

Ona je takođe otkrila i jedan jednostavan, ali presudan korak a to je da se peškiri prije sušenja dobro istresu. Nakon pranja svaki peškir se pojedinačno dobro protrese da bi se olabavila vlakna, što takođe pomaže da peškiri ostanu svježi i meki.

Izvor: Shutterstock

Niska temperatura i teniske loptice

Osoblje palate nikada ne koristi visoku temperaturu kada suši peškire, jer to može da ošteti vlakna i da peškiri budu grublji.

Umjesto toga, mašina za sušenje je programirana na nisku temperaturu. Teniske loptice ili loptice za sušenje stavljaju se u bubanj sa peškirima jer na taj način sprečavaju stvaranje grudvica i povećavaju nježnost.

Iz mašine se peškiri vade kada su pomalo vlažni, a onda se dodatno suše na vazduhu jer i to omogućava bolju mekoću.

Pakovanje

Kraljevsko domaćinstvo ima striktno pravilo o pakovanju peškira kako bi se održala svježina i izbjegao taj vlažan miris.

Trik je u tome da se peškiri nikada ne pakuju dok su još topli iz mašine za sušenje jer na taj način zadržavaju vlagu. Umjesto toga, prije pakovanja se hlade na vazduhu i čuvaju u dobro provjetrenom ormaru za posteljinu.

Nakon toga, kada se odlože, kesice od lavande ili kedovine se stavljaju između hrpe peškira kako bi mirisali na čisto i luksuzno.

(Lepa i srećna/Mondo)