Obavezno probajte

Kečap po receptu Džejmija Olivera: Potpuno prirodan i zdrav, samo vrhunske kuvarice će znati koliko vrijedi

Autor Maja Gašić

A priprema se vrlo lako i brzo!

Izvor: GULIVER/GETTY IMAGES PLUS/ISTOCK/SEREZNIY

Ako još uvijek niste pripremili zimnicu, probajte i ovaj vrhunski recept za kečap po receptu slavnog kuvara.

Bez konzervanasa je i aditiva, a traje i do pola godine!

Sastojci:

1-2 srednje glavice crnog luka

1/2 komorača ili 1 kašičica kapara 

150 g celera 

maslinovo ulje

1 komad veličine kašičice svežeg đumbira ili 1 kašičica suvog 

3 čena bijelog luka 

sušene ljute papričice po ukusu 

1 svežanj bosiljka 

10 listova žalfije 

1 kašika sjemenki korijandra 

2 karanfilića

1 kašičica svježe mljevenog bibera 

so 

1 ,5 kg zrelog paradajza 

70 g žutog šećera 

100 ml vinskog sirćeta

Priprema:

Sve povrće oprati i iseckati na krupnije komade. Staviti u veliku posudu sa debljim dnom, pa dodati maslinovo ulje (1 mlaz), đumbir, oljušten beli luk u komadu, ljutu papriku, isjeckane stabljike bosiljka, sjemenke korijandera (prethodno usitnjene u avanu) i karanfiliće. Posoliti, pobiberiti, pa na laganoj vatri kuvati uz miješanje nekih 15-ak minuta. Dodati oljušten paradajz i 350 ml vode. Pustiti na jakoj vatri da prokuva, a potom smanjiti temperaturu i ostaviti nekih pola sata da kuva, dok se tečnost ne smanji na pola. Dodati iseckano lišće bosiljka i žalfije i sve dobro ispasirati štapnim mikserom ili u multipraktiku. Po želji, dodatno isprasirati kroz cjediljku, dok se ne dobije željena gustina.

Smesu vratiti u posudu, dodati sirće i šećer. Lagano kuvati još pola sata, dok se dodatno ne zgusne. Po želji dodati još soli i bibera. Kečap sipati u prokuvane flaše ili tegle, čvrsto ih zatvoriti i ohladiti, pa ih staviti na hladno mjesto ili u frižider. Ovako pripremljen kečap može da traje 6 mjeseci.