Kuhinja

Maslac - zdrava namirnica u svakodnevnoj ishrani

Autor Dragana Božić

Maslac je mliječni proizvod koji se konzumira hiljadama godina i visoko je vrijednovan kod statistički najzdravijih naroda.

Izvor: Promo

Predstavlja važan izvor vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina kao neo-phodnih komponenti ljudskog organizma. Redovno konzumiranje mliječnih masti veoma je važno, jer one sadrže esencijalne masne kiseline kojih nema u drugim mastima biljnog i životinjskog porijekla. Maslac posjeduje optimalan sastav vitamina i masnih kiselina koji stimulišu rad imunološkog sistema.

Na razvijenim tržištima sve manje su zastupljeni proizvodi koji se dobijaju industrijskim postupkom prerade masti i ulja biljnog porijekla. Takve namirnice, kao što je margarin, nastale su prije nešto više od 100 godina kao jeftina zamjena za prirodni maslac.

Mliječne masti su neophodne našem organizmu, jer se u njima rastvaraju ''liposolubilni'' vitamini (A, E, D i K) koji su rastvorljivi samo u mastima, a nerastvorljivi u vodi. Pored toga, dobar holesterol iz maslaca je od suštinskog značaja za razvoj mozga i nervnog sistema djece, jer sadrži arahidonsku kiselinu, koja ima važnu ulogu u moždanoj funkciji. Upravo iz svih navedenih razloga maslac predstavlja neizostavnu stavku zdravih jelovnika.

Maslac je bogat antioksidansima, kao što su vitamin A, vitamin E i selen, koji se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju arterije. Antioksidansi su neophodni našim krvnim sudovima, posebno u slučaju njihovog oštećenja i zakrčenja koja nastaju usljed konzumacije prerađenih biljnih masti, kao što je margarin. Brojne studije koje se već decenijama sprovode u Americi, pokazale su snažnu vezu između kancera i unošenja hidrogenizovanih masti, kojima je margarin bogat. Nasuprot tome, dokazano je da konjugovana linolna kiselina (CLA), višestruko nezasićena masna kiselina kojom je maslac bogat, daje odličnu zaštitu od kancera.

Važno je napomenuti da masne kiseline koje se nalaze u maslacu predstavljaju masne kiseline kratkih i srednjih lanaca, koje se ne čuvaju u masnom tkivu, već ih naš organizam koristi za brzu energiju. Masno tkivo kod ljudi se sastoji uglavnom od masnih kiselina dužih lanaca, koje dolaze iz polinezasićenih ulja, kao i od rafinisanih ugljenih hidrata. Zbog toga možete bez griže savjesti uživati u maslacu.

Zbog svog neodoljivog ukusa i savršeno mazive strukture, Moja Kravica maslac predstavlja idealnu podlogu za pripremu raznih vrsta užina. Bogat nutritivni sastav i visoka biološka vrijednost razlog su više da se ovaj proizvod uvrsti u svakodnevni jelovnik.

Moja Kravica maslac sadrži oko dvadeset idealno izbalansiranih masnih kiselina i važan je izvor karotena i vitamina A, E i D. Pored toga, obiluje mineralima poput natrijuma, kalcijuma, fosfora i kalijuma, čiji je unos važno obezbjediti pravilnom ishranom, jer ih tijelo ne proizvodi prirodnim putem.

Tagovi