Med važi za jednu od najzdravijih namirnica, ali ljudi često pogrešno misle da nema rok trajanja.
Namirnice koje zaista imaju neograničen rok trajanja su jako rijetke – so, šećer, pirinač... Ali, med ne spada u njih, mada ne predstavlja rizik po zdravlje i ako ga pojedete poslije isteka roka trajanja.
Stručnjaci kažu da je neko opšte pravilo da je rok trajanja meda dvije godine od trenutka proizvodnje. I nakon toga se ova namirnica može konzumirati ukoliko je čuvana u odgovarajućim uslovima, ali u medu dolazi do nekih promjena (kiselost, vlažnost...). Promjene će se primijetiti i u izgledu jer poslije izvjesnog vremena počinje da se kristalizuje, ali to ne umanjuje dobra dejstva meda na organizam.
Rok trajanja meda
Jedan od razloga zašto med nema ograničen rok trajanja u onom smislu u kom ima, recimo, meso, je to što ima veoma nizak sadržaj vode. Bez vode, bakterije ne mogu da se razmnožavaju, tako da se med može bezbjedno koristiti sve dok ga držite zatvorenog na mjestu na kojem nema vlage.
Visoka koncentracija šećera
Med se većinski sastoji od šećera, što sprečava razvoj mikroorganizama.
Kisela pH
PH vrijednost meda je kisela i kreće se između dva i 4,5. Većina štetnih bakterija razvija se u neutralnom okruženju, tako da im kisela pH meda ne prija za razmnožavanje.
Enzimi
Pčele u procesu pravljenja meda proizvode različite enzime, a među njima i onih sa moćnim antimikrobnim dejstvima, koje sprečavaju razvoj mikroorganizama.
Iz svih ovih razloga, med nema rok trajanja u onom uobičajenom smislu, te ako se čuva u odgovarajućim uslovima, može veoma dugo da traje.
(MONDO)