Kuhinja

Evo kako izabrati slatku i zrelu lubenicu

Autor Nikolina Damjanić

Nema osobe koja ne voli lubenicu, ali je izbor one slatke i sočne nekad prava muka. Zato se poslužite sa ova tri odlična trika, i nikada više nećete pogriješiti u odabir

Izvor: LightField Studios/Shutterstock.com

Potražite žućkastu mrlju na površini lubenice

Jeste li primijetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mjesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom dozrijevanja.

Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bijele boje ili svjetlo zelene boje treba izbjegavati jer su ubrane prije nego što su dozrele. Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Pogledajte peteljku

Zatim obratite pažnju na peteljku. Kod svježe lubenice je peteljka zelena, a na onima koje stoje već duže vrijeme je pomalo suva i žućkasta.

Zvuk je presudan

Posljednji korak je test "kucanjem". Lupnite po lubenici i obratite pažnju na zvuk - ako "zvoni" i čini vam se da malo odjekuje, gotovo je sigurno da je lubenica zrela i slatka, prenosi Stil.kurir.