Blitva je jednostavna za pripremu, kratko se sprema i veoma je hranjiva.
Glavna stvar na koji trebate paziti da je ne kuvate predugo - dovoljno je ubaciti je u vodu na četiri minuta, tek toliko da omekša.
Zanimljivo je da blitvu možete jesti i sirovu, ili pomiješati u "smuti".
Evo jednog zanimljivog recepta za blitvu:
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: pet
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 268
Sastojci za palačinke: 150 grama bijelog pšeničnog brašna; dva komada jaja; 2.50 dl mlijeka; 1 mala kašika praška za pecivo; 1 prstohvat sol; 1 vezica blitve
Nadjev: 250 g svježeg kravljeg sira: 100 g kiselog vrhnja (20% masti): slatka paprika; 8 komada šeri paradajza, vlasaca ( listovi); so; svježe mljeveni biber; čili u prahu 100 g; ćureća prsa;
Priprema
Blitvu očistiti, oprati i kratko blanširati. Ohladiti pod mlazom hladne vode, jako sitno nasjeckati ili izmiksati u kašu. Izmiješati sve sastojke za palačinke pa umiješati blitvu i ostaviti u frižideru na pola sata. Za to vrijeme napraviti nadjev. Izmiješati sir i vrhnje u kremastu smjesu. Nasjeckati papriku i paradjz, dodati ih u sir i začiniti po želji pa staviti nadjev da se hladi. Nadjev možete napraviti i ranije da se sastojci bolje sjedine.
Ispeći palačinke i pustiti ih da se ohlade. Kada su se ohladile, namazati nadjev preko pola palačinke, na svaku palačinku staviti jednu šnitu pureće šunke tako da je prerežemo na pola i stavimo vodoravno na nadjev i zarolamo. Sve staviti u frižider da se stegne.