Lagano i fino, prija kada su velike vrućine, a sprema se relativno brzo, za sat vremena ručak je na stolu.
Sastojci:
1 pileće bijelo meso ( mogu se koristiti i drugi dijelovi pileta )
1 glavica crnog luka
1 pakovanje od 400 gr povrća za bijelu čorbu
500 gr tikvica ili po izboru
100 ml ulja
1 kašika suvog začina, so i biber
1 kašika brašna
Priprema:
Isjeckati crni luk sitno.
Zagrijati ulje u šerpi, spustiti luk, propržiti minut, pa naliti čašu vode, smanjiti malo vatru i ostaviti polu poklopljeno da se dinsta dok višak vode ne ispari, a luk omekša.
Za to vrijeme odkostiti bijelo meso, pa isjeckati na kockice.
Kožicu ostaviti, ne bacati, kao ni kost.
Kada je luk omekšao dodati meso i kost i kožicu, pa naliti vode da prelije.
Kuvati 15 – 20 minuta.
Za to vrijeme očistiti tikvicu i isjeckati na kockice. Nemojte baš previše sitniti.
Izvaditi kost i kožu napolje.
Dodati povrće za čorbu i tikvice, pa naliti vode opet da prelije.
Ostaviti da se kuva oko 30 minuta.
Provjeriti nakon toga količinu vode, pa ako vam odgovara razmutiti kašiku brašna sa 50 ml vode, skloniti šerpu sa vatre i zakuvati.
Ako vam je manje vode doliti, ostaviti da provri pa odraditi dio sa brašnom.
Uvijek je bolje manje vode nego više, lako ćete dodati, ali izbaciti teško.
Ostaviti da sve zajedno sa brašnom kuva još 10-ak minuta, začiniti po ukusu.
Dodati so, biber, peršun, po želji i poslužiti toplo.
Prijatno.
(domaćirecepti.net)