Poboljšajte ukus čuvene pastirske pite dodatnim sastojcima i trikom koji će pire krompir učiniti hrskavim.
Pastirska pita je čuveno englesko jelo koje se pravi od pire krompira, mljevenog mesa i povrća.
Srpska verzija se razlikuje u nekoliko sastojaka koje ovo jelo čine još ukusnijim. "Kora" se pravi isto od pire krompira, ali Džejmi Oliver je otkrio kako da ona bude hrskavija. Samo premažite tepsiju uljem i bogato pospite majčinom dušicom i prezlama. Mljeveno meso zamijenite svinjskom plećkom i obavezno dodajte slaninu koja daje poseban šmek. Još jedan sastojak ovu čuvenu pitu čini boljom od originalog recepta, a to je sir koji se posipa preko povrća. Uživajte!
Sastojci:
2 kg krompira
2 kg svinjske plećke
300 g slanine
2 crna luka
2 šargarepe
3 štapića celera
150 g tvrdog sira
3 čena bijelog luka
majčina dušica
50 ml belog vina
puter
Priprema:
Krompir oljuštite i isijecite, pa skuvajte. U tiganju propržite sjeckanu slaninu, pa dodajte sjeckani crni luk, šargarepu i celer. Kada povrće omekša dodajte sjeckani bijeli luk. Začinite po želji, pa sipajte bijelo vino. Kada ispari isključite šporet. Krompir procijedite, začinite i dodajte puter. Dobro ispasirajte. Tepsiju u kojoj ćete peći premažite uljem, bogato pospite majčinom dušicom i prezlama. Obložite pire krompirom dno i ivice, pa stavite iscjepkano meso, a onda i povrće. Izrendajte sir preko i zatvorite pire krompirom. Pecite na 200°C nekih 45 minuta.
MESO SE SPREMA OVAKO:
Meso nauljite, pa posolite i pobiberite. Stavite u dublji pleh i lijepo obmotajte pek papirom. Sipajte vodu i pecite u zagrijanoj rerni na 170°C oko 4 sata. Dobro ocijedite masnoću i ostavite da se ohladi. Zatim isecepkajte meso i možete da ga koristite za pitu. Ovako pripremljeno meso možete da koristite i kada je neki svečani ručak.
Izvor: Stvar ukusa