Gljive imaju široku primjenu u domaćoj kuhinji, bogate su nutrijentima i lako se kombinuju sa drugim sastojcima.
Kod nas se najčešće jedu šampinjoni, a njih možete da pečete, pržite, kuvate... Odlični su kao dodatak jelima poput paste, ali od njih se prave i ukusne čorbe, kao i sosovi, salate. Grci ih pune fetom i spanaćem, a mi vam predlažemo da ih cijele ispržite u tiganju sa bijelim vinom i začinima. Biće odličan prilog uz sve, a možete i samostalno da ih jedete.
Sastojci:
40-50 g putera
2-3 kašike maslinovog ulja
1 crni luk
400 g šampinjona
150 ml bijelog vina
malo majčine dušice
malo peršuna
Priprema:
U tiganju istopite puter i dodajte maslinovo ulje. Zatim dodajte sjeckani crni luk i kada omkeša stavite očišćene pečurke. Kada dobiju boju sipajte bijelo vino, promiješajte i pospite sjeckanu majčinu dušicu i peršun. Promiješajte i kada tečnost malo ispari dodajte mljeveni bijeli luk, pa posolite i pobiberite.