Kuhinja

Tradicionalni ruski kolač za Vaskrs

Autor Željko Svitlica

Isprobajte recept za tradicionalni ruski kolač.

Izvor: Shutterstock

Paska je tradicionalni ruski kolač koji se služi za Vaskrs. Napravi se tijesto koje je vrlo jednostavno, jer se svi sastojci sjedine varjačom, a onda se u njega doda i suvo voće. Preko ide bijela glazura koju možete da ukrasite po želji. Ovaj mekani i vazdušasti uskršnji kolač će vas oduševiti na prvi zalogaj, pa obavezno pokušajte da ga napravite.

Sastojci:

suvo voće po želji
2 kašike konjaka (ili sok od pomorandže)
25 g svježeg kvasca
150 ml toplog mlijeka
6 žumanaca
150 g šećera + 1 kašika
20 g vanilin šećera
prstohvat soli
rendana korica pomorandže
80 g putera
400 g brašna + 1 kašika

Za bijelu glazuru:

1 bjelnace
prstohvat soli
sok od 1/2 limuna
150-200 g šećera u prahu

Priprema:

Isjeckajte suve kajsije da budu veličine kao suvo grožđe i brusnice. Možete da koristite suvo voće po želji. Zatim ih prelijte konjakom, pa ostavite preko noći. Ako ne želite da koristite alkohol prelijte sokom od pomorandže. U posudi pomiješajte izdrobljeni kvasac i kašiku šećera, pa kašikom još malo utapkajte.

Sipajte toplo mlijeko i promiješajte. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomiješajte žumanca, so, šećer (150 g), vanilin šećer, rendanu koricu pomoradže i istopljeni puter.

Umutite viljuškom, pa u tu smjesu dodajte aktivirani kvasac. Promiješajte i sipajte prosijano brašno. Miješajte tijesto varjačom dok se ne sjedine svi sastojci. Pokrijte ga providnom folijom koju ste premazali uljem i ostavite na toplom da nadođe nekih 2 sata. Ponovo promiješajte, pa sipajte suvo voće u koje ste dodali kašiku brašna i promiješajte ponovo. Kašiku nauljite, pa sipajte tijesto u duboke papirne kalupe. Nemojte da ih punite do vrha. Ako vam se vidi suvo voće, nauljite prst i pritisnite ga u tijesto. Poravnajte kašikom, pa papirne kalupe stavite u pleh. Pokrijte krpom i ostavite još nekih sat vremena da odstoje.

Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Ako su vam kalupi manji pecite ih nekih 20 minuta.

Za glazuru: Lagano umutite bjelanca sa prstohvatom soli i limunovim sokom, pa dodajte šećer u prahu i lijepo sjedinite. Dobijenom glazurom premažite vrh kolača i ukrasite po želji. Možete sjeckanim suvim voćem, možete šarenim ili čokoladnim mrvicama...