Lažna krempita torta uspijeva i početnicima u kuhinji.
Neke od najljepših torti su upravo one najednostavnije. Mi vam danas predlažemo da napravite lažnu krempita tortu i to baš lako. Umjesto kora koristite piškote, a poslastičarski žuti krem koji miriše na vanilu pomiješajte sa krem sirom i tako napravite još kremastiji fil. Ovako pripremljena torta je idealna kada vam se jede slatko ili kada vam dolaze gosti.
Sastojci:
300 g piškota
1,5 l mlijeka
5 jaja
230 g šećera
1 kesica vanilin šećera
150 g skroba
250 g krema sira
šećer u prahu
Priprema:
U tepsiju poređajte piškote. U šerpu sipajte 1,3 l mlijeka i dodajte šećer i vanilin šećer, pa uključite da se grije. U posudi pomiješajte skrob sa preostalim mlijekom i promiješajte tako da nema grudvica. Sipajte u mlijeko, pa promiješajte i dodajte umućena jaja. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim dodajte umućeni krem sir i sjedinite. Fil sipajte preko keksa i poravnajte, pa poređajte još jedan red piškota. Stavite u frižider na 3 sata, pa pospite šećerom u prahu i služite.
(Stvar ukusa)