Savršenu italijansku fokaču možete da služite gostima, ali i kao ukusnu večeru.
Fokača je italijanski hljeb koji se pravi sa različitim punjenjem, a svojim ukusom dosta podsjeća na picu. Dva velika kuvara, Đenaro Kontaldo i Džejmi Oliver, otkrili su kako da napravite najbolju italijansku fokaču.
Svaki je pravio sa svojim omiljenim punjenjem, a ako se vama ne dopada nijedno, slobodno izaberite vaše sastojke. Možete da koristite masline, ruzmarin, pečurke...
Sastojci:
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
325 ml mlake vode
2-3 kašike maslinovog ulja
prstohvat soli
Još:
griz
maslinovo ulje
čeri paradajz
bosiljak
Priprema:
Pomiješajte kvasac i mlaku vodu i dobro promiješajte. Ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomiješajte brašno, so i maslinovo ulje, pa dodajte kvasac i kašikom sjednitite. Kada više ne budete mogli da koristite kašiku, rukama umjesite elastično tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite 40 minuta na toplom da nadođe. Pospite tepsiju grizom, pa prebacite tijesto koje ste rukama malo razvukli. Premažite maslinovim uljem. Prstima napravite rupe u tijestu. Preko možete da stavljate sastojke po želji. Džejmi je koristio kuvani krompir koji je izdrobio, majčinu dušicu koju je umočio u ulje, pa posuo po tijestu, a na kraju je stavio malo gorgonzole, soli i bibera. Đenaro je koristio svjež bosiljak, čeri paradajz koji je isjekao na polovine. On je bosiljak ugurao u rupu od tijesta, a onda je u nju stavio i paradajz. Pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči nekih 45 mintua. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Gotovu fokaču prelijte maslinovim uljem, pa ostavite da se ohladi 10 minuta i jedite.
(Stvar ukusa)