Kuhinja

Smjernice zlata vrijedne: Evo kako izabrati dobre paprike za ajvar

Autor Nikolina Damjanić

Vrijeme spremanja zimnice je krenulo, a ovo su savjeti iskusnih domaćica koji mogu da vam pomognu pri pripremi ajvara, pinđura i sličnih pikanterija.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Prilikom pravljenja zimnice najvažnije je odabrati kvalitetno povrće, a za ajvar kvalitet paprike je presudan.

Važno je da bude svježa, a najbolje je da bude iz organiskog uzgoja.

Ovo su smjernice iskusnih domaćica i baka za odabir prave paprike za najbolji ajvar:

- Paprika mora biti sasvim zrela i neoštećena.

- Najvažnije je da paprika bude mesnata i suva. Kada se stavi na roštilj ovakva paprika ne cvrči i ne pušta mnogo tečnosti, već se polako peče i zadržava sve sokove i ukuse.

- Birajte pljosnate paprike koje se lako peku samo sa dvije strane i samim tim i lako ljušte.

- Ako ste u prilici izaberite organski gajenu papriku starih sorti čiji su plodovi obično nešto manji ali čvršći, takozvanih „ajvarki“ od kojih je najbolja Kurtovska kapija.

(Super žena/MONDO)