Ako volite da isprobavate nove ukuse, predlažemo recept za paprike punjene povrćem.
Punjene paprike su starinsko jelo na kašiku, a obično se paprike pune mljevenim mesom i rižom. Ali, postoji puno recepata za punjene paprike, a jedan od najpopularnijih je onaj za punjene sirom. Danas vam predlažemo da probate i paprike punjene pire krompirom i patlidžanom, a ovo ukusno jelo se jednostavno sprema, pa uspijeva i početnicima u kuhinji.
Sastojci:
3 paprike
4 krompira
1 crni luk
1 patlidžan
5 čenova bijelog luka
puter
150 ml mlijeka
1 veza mirođije
100 g tvrdog sira
Priprema:
Paprike isjecite na pola po dužini, pa očistite od sjemenki. Zatim krompir oljuštite i isjecite, pa skuvajte. U tiganju na malo ulja propržite sitno sjeckani crni luk, pa dodajte patlidžan isječen na kockice. Sipajte malo maslinovog ulja, pa dodajte sitno sjeckani bijeli luk i promiješajte. Krompir procijedite, pa dodajte puter i lijepo ispasirajte. Zatim sipajte vruće mlijeko i lijepo promiješajte da se sastojci sjedine. Dodajte sjeckanu mirođiju i promiješajte, a onda dodajte i prženo povrće i sve lijepo sjedinite. Napunite paprike, poređajte u pleh i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Nakon toga pospite rendanim sirom i pecite još 10 minuta.
(Stvar ukusa)