Kuhinja

Podvarak sa šampinjonima - Savršeno ukusno posno jelo

Autor Nikolina Damjanić

Podvarak je jelo koje se pravi od kupusa ribanca, a često se služi zimi jer je tada idealno vrijeme za jela od kiselog kupusa.

Izvor: Shutterstock

Od kiselog kupusa možete da napravite specijalitete kao što su podvarak, sarmu... Podvarak se obično peče sa mesom i slaninom, jer ove namirnice daju poseban šmek, ali kako je u toku Božićni post možete da napravite jednako ukusno jelo i to sa pečurkama. Svi koji su probali podvarak sa šampinjonima imaju samo riječi hvale, a pravi se jednostavno i uspjeva svima.

Sastojci:

1 praziluk

1 kg ribanca

200 g šampinjona

120 ml vode

50 ml bijelog vina

Recept za podvarak sa šampinjonima:

Isjecite praziluk i propžite ga na ulju, a kada omekša dodajte ribanac koji ste prethodno isprali. Sipajte vodu i začinite po želji, pa lijepo promješajte. Kuvajte poklopljeno dok kupus ne omekša. U tiganju propržite sjeckane šampinjone, pa dodajte u kupus i promiješajte. Sipajte bijelo vino i zatim prebacite posudu sa podvarkom u rernu. Pecite na 180°C oko 15 minuta.

(Stvar ukusa)